Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2018 16:20 - МОНСАНТО Е ЕДНА ОТ НАЙ-МРАЗЕНИТЕ КОРПОРАЦИИ В СВЕТА
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 533 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
1901г. Първоначално Монсанто възниква като компания-производител на захарин, продаден на “Кока-Кола” като изкуствен подсладител. Основана е от Джон Франсис Куини, член на ордена на Малтийските рицари, женен за Олга Мендес Монсанто, чието име носи и химическият концерн Монсанто (Monsanto Chemical Works).

20-те г. Монсанто разширява производството си с индустриални химикали и лекарства и става най-големият в света производител на аспирин, ацетилсалицилова киселина, както и полихлорираните бифенили (ПХБФ). Световният център за производство на ПХБФ е фабриката на „Монсанто” в покрайнините на Ийст Сейнт Луис, щата Илинойс, където е регистриран и най-високият в държавата процент на смъртност сред новородените и преждевременни раждания. Въпреки че в крайна сметка след петдесет години ПХБФ биват забранени, заради причинените вреди, те все още присъстват в кръвта и клетките на тъканите на всички хора и животни по цялото земно кълбо. Представени по-късно в съда документи показват, че „Монсанто” е била напълно наясно със смъртоносните ефекти, но престъпно ги е скрила от обществеността.

През 30-те г. Монсанто създава първите си хибридни семена за посев и разширява дейността си с перилни препарати, сапуни, индустриални почистващи препарати, синтетични гуми и пластмаси, които са били токсични.

1940 г. Компанията започва проучване по проекта „Манхатън”, свързан с използването на уран за първата атомна бомба, която по-късно ще бъде хвърлена върху Хирошима и Нагасаки, избивайки стотици хиляди японци, корейци и американски военнослужещи и отравяйки милиони други хора. През 40-те Монсанто създава пестициди за земеделието, съдържащи смъртоносния диоксин, който трови запасите от храна и вода. По-късно става ясно, че „Монсанто” е „пропуснала” да разкрие, че диоксинът е използван в широк спектър от нейни продукти.

1957 г. Тясно свързана с компанията „Уолт Дисни”, Монсанто създава няколко атракции в „Земята на бъдещето” на Дисни, излагайки посетителите на въздействието на опасни химикали и пластмаси. Нейната „Къща на бъдещето” е конструирана изцяло от токсични пластмаси, които не са биоразградими, както твърди компанията. След десетгодишна експлоатация атракцията е разрушена.

През 60-те компанията произвежда хербицида Agent Orange, използван от САЩ при инвазията им във Виетнам. Oт 1962г. до 1970г., американските военни са излели 72 милиона литра хербициди, основно агент Oриндж, над 1 милион виетнамски граждани и над 100 000 американски войници. В резултат на това за 10 години от приключването на войната почти 2000 ветерана подават оплаквания за инвалидност, причинена от агент Ориндж. През 2002 г. Виетнам поиска помощ в справянето с хилядите случаи на мутации при новородените, причинени от агент Ориндж. За да избегне разходи по медицински компенсации, Монсанто продължава да отстоява позицията, че този забранен днес химикал не е токсичен.

През 70-те: Партньорът на „Монсанто”, компанията „G.D. Searle”, провежда многобройни вътрешни проучвания, които обявяват аспартама за безопасен, докато собственото научно изследване на FDA (Food and Drug Adminstration – Агенция за контрол върху храните и лекарствата) ясно показва, че аспартамът предизвиква тумори и мозъчни увреждания при плъховете, преди да ги убие. Агенцията за контрол върху храните и лекарствата инициира съставянето на голяма следствена комисия за разследване на „S.D. Searle”, заради това че, „съзнателно е представила неверни резултати, че е прикрила фактически данни и, че е дала фалшиви изявления” относно безопасността на аспартама.

От 1976г. Компанията започва производството на бутилки Cycle-Safe, първите в света пластмасови бутилки за безалкохолни напитки. След като бе открито, че използването им може да причинява рак, FDA забранява тяхното производство.

80-те: Сред безспорните изследвания, които показват токсичните ефекти на аспартама, е и това на д-р Джери Гоян (Jere Goyan), по това време член на комисията на FDA. Доналд Ръмсфелд моли Роналд Рейгън за услуга още на следващия ден, след встъпването му в длъжност. Рейгън уволнява „некооперативния” Гоян и назначава д-р Артър Хейс Хъл за шеф на FDA, който бързичко накланя везните в полза на „Searle” и така нутрасуит (NutraSweet) е одобрен за консумация от хората. Това се превърна в тъжна ирония, откакто Рейгън, известен с ентусиазма си към желираните бонбони и бонбоните изобщо, се разболя от Алцхаймер по време на втория си мандат, което е един от многото ужасяващи ефекти вследствие консумацията на аспартам.

През 1986г. последва обвинение в немарливост, довела до отравяне с бензол и причинила смъртта на работник във фабрика в Тексас. Компанията била принудена да плати 100 млн. долара на семейството на Уилбър Джек Скин, работника, починал от левкемия, поради многократното въздействие на това вещество. През същата година са похарчени 50 хиляди долара за действия срещу приемането на закона, забраняващ изхвърляне на химикали в източниците на питейна вода, предизвикващи онкологични заболявания и дефекти в развитието.

1987г. Монсанто е един от ответниците по делото за изплащане на 180 млн. долара на ветераните от войната във Виетнам, подлагани на въздействието на агента Ориндж.

През 1988 г. последва обвинение срещу дъщерната компания на Монсанто – G.D. Searle & Co, в немарливост при провеждането на изследвания за безопасността на вътрешноматочна спирала Copper 7, която била поставена на около 10 млн. жени през периода 1974-1986 г.

1990 г. – Агенцията на околната среда открива фалшифициране в изследванията, проведени от Монсанто през 1973 г., според които замърсяването с диоксиди не води до риск от възникване на онкологични заболявания. 1990 г. са изхарчени са над 405 хиляди долара за борба срещу проектозакон, известен като „Голямата зелена инициатива“. Той предвиждаше поетапно съкращаване на използването на пестицидите, в това число на произвеждания от Монсанто алахлор, който предизвиква онкологични заболявания.

1991 г. Компанията е глобена с 1,2 млн. долара за опит да прикрие изхвърляне на отпадъци във водите на река Мистик в щата Кънектикът.

През 1994г. FDA още веднъж престъпно одобрява последното чудовищно творение на „Монсанто”, синтетичния хормон на растежа при добитъка (Synthetic Bovine Growth Hormone – rBHG), произведен от генетично модифицираната бактерия ешерихия коли, въпреки очевидното възмущение на научната общност, поради опасностите от него. Разбира се, „Монсанто” твърди, че гнойното мляко, пълно с антибиотици и хормони, е не само безопасно, но и всъщност добро за нас!

„Монсанто” съди произвеждащите мляко компании, които отказват да използват токсичната кравешка гной и поставят на продуктите си етикет „без rBGH”, като твърди, че това им дава несправедливо предимство пред конкурентите, които не го правят. По същество това, което „Монсанто” казва е: „да, ние знаем, че rBGH разболява хората, но не е добре вие да обявявате, че той не присъства във вашите продукти.”

Следващата година дяволската компания започва да произвежда генномодифицирани семена, които са устойчиви на нейния токсичен хербицид „Раундъп” (Roundup). Пригодени за третиране с „Раундъп” са масло от рапица, соя, царевица и БТ-памук (памук, който е модифициран с ген от бактерията Bacillus thuringiensis, произвеждаща повече от 200 различни токсинa, вредни за някои видове насекоми, в резултат на което самият памук започва да произвежда инсектициди.

1995 г. Монсанто е ответник по съдебен иск за предоставяне на радиоактивно желязо за изследване, в рамките на което са го приемали 829 бременни жени.

1995 г. В книгата „Библия на безопасността на потребителя“ се посочва, че препаратът за унищожаване на градински плевели от Монсанто – Weed-B-Gon, съдържа канцероген 2,4 Д (аминна сол, основен компонент на агент Ориндж).

Февруари 2002 година съда на щата Алабама призна Монсанто за виновна в едно от по-мащабните дела, водени срещу корпорацията. През 1966 г. служителите на Монсанто установяват внезапна гибел на риба в местната река. Рибата силно кървяла, а люспите й се лющели така, сякаш са я държали във вряла вода. През 1969 г. същите служители по сигнал откриват в друга малка река риба, в която съдържанието на полихлорирани бифенили (ПХБФ) превишава 7,5 хиляди пъти допустимите норми. Но за това никой не научава, тъй като е решено, че обектът ще струва много скъпо, ако третирането на водата рязко се ограничи, „а ние не можем да си позволим да загубим нито един долар“. Документите, представени в съда, потвърждават, че в Монсанто са знаели за опасността, на която са били подложени жителите на градчето, но компанията продължавала да трови околностите с ПХБФ в името на печалбите.

През февруари 2002 г. съдът призна Монсанто за виновна в 6 различни нарушения: нехайство, пренебрегване на законодателните норми, скриване на информация, създаване на опасна ситуация, злоупотреба и произвол. В решението на съда се казва също така, че Монсанто „грубо е нарушила закона. Тези нарушения са толкова големи, че прекрачват всички възможни граници на порядъчността, брутални са и са съвършено неприемливи в едно цивилизовано общество“.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 899079
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031