Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2018 18:40 - Мормонското учение възниква на основата на окултизма и масонството
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Негов създател е американският иманяр и окултист Джоузеф Смит. Окултните и масонските му занимания са добре познати в научните среди на мормоните, но рядко стават достояние на обикновените мормони.
Джоузеф Смит е роден през 1805 г. в град Шарон, щата Вермонт, САЩ. Баща му е иманяр и се занимава с търсене на заровени скъпоценности.
Заедно с баща си, Джоузеф Смит се занимава с оклултната практика, наречена "изкопаване на пари". Тя се състои от церемонии и ритуали, които би трябвало да помогнат за откриването на заритите скъпоценности. За целта Джоузеф има специален "магически камък". Той слага камъка в шапката си и покрива с нея лицето си, за да започне да вижда свръхестествено. Самият той признава че се е занимавал с това в своята книга "История на църквата" (History of the Church, V. 3, p. 29), но казва, че не бил изкарал много пари по този начин. По това време в САЩ има закон, който забранява заниманията с гадателство и хиромантия, поради което на 20 март 1826 г. Джоузеф Смит е изправен пред съда и обявен за виновен, но не му е наложено наказание (Inventing Mormonism, Marquardt and Walters, SLC: Signature Books, 1994, pp. 74-75).
След делото в съда Джоузеф престава да се занимава с "изкопаване на пари" и решава да насочи усилията си в областта на религията. С помощта на своя "магически камък" той превежда някакви златни листи, за които твърди, че представляват книга за древни жители на Америка, написана на таен код, и я нарича "книга на Мормон". Според разказите на Джоузеф Смит, още през 1823 година му се явил някакъв мъртъв индиански вожд на име Морони, който бил във вид на ангел, и му казал за съществуването на тази книга.
За превеждането с помощта на окултния камък разказва мормонският автор Ричард ван Вагонър:

"Този камък, все още пазен от първото президентство на църквата на светиите от последните дни, беше средството, чрез което златните листи бяха открити, и чрез него се даде и техният превод."

(Sidney Rigdon: A Portrait of Religious Excess, Signature Books, SLC, 1994, p. 57).

Окултизмът на Джоузеф Смит силно повлиява и на ритуалите, които той въвежда в храмовете на мормоните. Характерен за окултизма е начина на "посвещение" на мормоните: подчертава се достойнството на посвещаваните, дава се клетва за пазене на строга тайна, казва им се, че стават богове.
Освен окултизма, силно влияние върху учението на Смит оказва и масонството. През 1842 г. самият Смит също става масон, както сам отбелязва в своята книга "История на църквата"
"Тази вечер получих първата си степен на масонство в масонската ложа Науву, която се събра в моя главен бизнес офис... Бях издигнат до титлата благородник."
(Joseph Smith, History of the Church, volume 4, page 551, 552)

По-подробно разказва за това мормонският апостол Джон Уидзо:

Много от светиите бяха масони, като например брата на Джоузеф - Хирам, Хебър Кимбъл, Елия Фордъм, Нюъл Уитни, Джеймс Адамс и Джон Бенет. Със съгласието на пророка членовете на църквата, които вече бяха масони, помолиха великия учител на Илинойс за разрешение да се създаде ложа в Науву. На 15 март 1842 г. беше дадено разрешение да се създаде ложата и да се приемат нови членове. Джоузеф Смит също стана член.

(Evidences and Reconciliations, 1 volume, pp. 357-358).

От масонството Смит научава множество масонски митове, които използва, за да напише своите книги. Историкът Джон Брук отбелязва:

"Множество епизоди ни дават възможност да открием масонският символизъм, вложен в историята за откриването на златните листи. Очевидно, историята за тяхното откриване под каменен свод на върха на някакъв хълм е отглас от мита за Енох, разпространен в масонската ложа "Кралска арка". Според него пророкът Енох бил насочен чрез видение да изографиса масонските тайнства на златен лист, за да може да се запазят за поколенията, и да го скрие под каменен свод, украсен с колони."

(John L. Brooke, Refiner Fire, Cambridge University Press, 1994, pp. 157-158) За преливането на масонството в ритуалите на мормоните разказва мормонският историк доктор Рийд Дърам, който дълги години е президент на Мормонската асоциация по история:

"Аз съм убеден, че в изучаването на масонството се крие главният ключ за разбиране на Джоузеф Смит и църквата... Няма капка съмнение в това, че мормонската церемония за получаване на дарби, въведена от Джоузеф Смит за мормонските масони, е пряко вдъхновена от масонството... Приликите между двете церемонии са толкова очевидни и поразителни... Отначало пророкът прегърна масонството, после постепенно го видоизмени, разшири, усили и го прослави."



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 899114
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031