Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2018 18:28 - Пълен консенсус! По идея на БСП власт и опозиция се разбраха да не приемаме обратно мигранти!
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 450 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Решение беше прието единодушно с 177 гласа „за“

В срок до 30 септември кабинетът трябва да представи предложение на България за реформа на Дъблинския регламент

Борисов убеди шефовете на парламентарни групи да го задължат да не подписва двустранни споразумения с други държави за прием на мигранти.

 

Отдавна невиждан консенсус регистрира 44 Народно събрание малко преди 14.00 часа. 

С гласове повече от от конституционно мнозинство - 177 депутати одобриха решението да не приемаме върнати от Европа мигранти и нито един не натисна бутона "против" или въздържал се. 

Разискванията бяха поискани от левицата. 

 

Консенсусното решение, което е на практика предложението на БСП с добавки, бе прочетено от Нинова:

 

"Народното събрание, отчитайки решението на Съвета на Европейския съюз от 28 юни 2018 г.:
1. Задължава Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти;
2. Задължава Министерския съвет да внесе в Народното събрание позиция за общо решение на ЕС по въпросите на миграцията;
3. Задължава Министерския съвет до края на септември да представи предложение на България за реформа на Дъблинския регламент".

 

Това eдинство се получи в рeзултат на апела на премиера за консенсус с опозицията и изготвяне на общо проекторешение за миграцията, всички парламентарни групи се обединиха около обща позиция.

Депутатите си дадоха един час почивка за консултации и се разбраха, а докато Нинова оформя общ текст и събираше подписи на партийни лидери под зоркия поглед на Цвета Караянчева, Борисов се забавляваше с депутати от БСП.

 

Премиерът прекара доста време в пленарната зала в шеги и закачки с Иван Иванов, Драгомир Стойнев, Александър Паунов, а Георги Гьоков дори го потупа дружески по гърба. Компания от ГЕРБ му правеше Красимир Велчев.

 

После Борисов се прехвърли и пред редицата на ДПС, където се посмя малко и с Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ, а накрая побъбри и в компанията на коалиционния партньор от ОП.

 

Почивката свърши, Нинова обяви новия текст, под който сложиха подписи всички лидери на парламентарни групи.

 

Народното събрание задължава МС да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти и да внесе позиция за общо решение на ЕС по въпросите на миграцията. До 30 септември МС трябва да представи предложение на България за реформа на така наречената Дъблинска стратегия за прием на бежанци.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи решението и благодари за проявения разум. „Благодаря и на корегите, и на премиера, че подкрепихте предложенията ни и с разумни аргументи ги засилихме и допълнихме. Мисля че достойно защитихме националния интерес на България и общия европейски интерес“, заключи Корнелия Нинова.

 

На излизане от пленарната зала премиерът Бойко Борисов стисна ръката на лидера на БСП Корнелия Нинова.

 

По-късно Нинова написа във Фейсбук: "Днес постигнахме голям успех за България. По наше искане Парламентът прие решение, с което забрани на правителството да подписва двустранни споразумения за връщане на мигранти. От 2016г. водя тази битка. Тя започна с искане да се отмени Постановление 208 за мигранти и продължава до днес. Бях наричана антиевропеец, Орбан в пола, какво ли не. Времето показа, че съм била права и днес всички парламентарни групи ме подкрепиха в едно добро решение за българския национален интерес."

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819776
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565