Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2018 14:33 - Оруел щеше да се изненада от днешните злокобни технологии
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 1596 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не мога да си представя живота без съвременните удобства на телефоните, имейлите и интернет. Да не говорим за водоснабдяването у дома, климатичните системи и автомобилите. Но понякога технологиите стават... злокобни.

И колкото по-зловеща е технологията, толкова по-вероятно е Големият брат да я използва, за да ни държи под контрол. Такъв е случаят на все по-големия напредък в технологията за разпознаване на лица.

Разпознаването на лица съчетава цифровите изображения на лица със софтуер, който създава уникален ,,лицев отпечатък" на всяко от тях, заедно с база данни, при която ,,лицевите отпечатъци" могат да се сравняват. Допреди няколко години тези алгоритми бяха смехотворно неточни.

В Америка като цяло нямаме право на лична неприкосновеност по отношение на лицевите ни характеристики. Няма и федерален закон, който да регулира събирането на биометрични данни. Ако сте на обществено място, според съда трябва да имате занижени очаквания за лична неприкосновеност. Всеки с камера може законно да ви снима на публично място.

Но правилата за разпознаване на лица постепенно се променят, което дължим на няколко закона в доста щати, както и на съдебно решение, засягащо най-голямата колекция от лицеви отпечатъци, събирана от Facebook. По-рано през август един федерален съдия от Калифорния отказа да разпусне дело срещу Facebook, заведено от жители на Илинойс. Делото беше за това, че Facebook събира, съхранява и използва лицеви отпечатъци, като потъпква Illinois Biometric Information Privacy Act (BIPA). Този закон цели да защитава правото на анонимност на жителите на Илинойс и техните лични биометрични данни. Регулираните биометрични показатели включват сканирането на ,,лицева геометрия".

Facebook използва технология за разпознаване на лица, за да сравнява снимките, които потребителите качват, като предлага ,,тагове" за онези снимки, качвани впоследствие. Потребителите могат да ,,тагват" приятели и роднини. На пръв поглед това изглежда напълно безобидно, тъй като можете да изключите ,,тагването" във вашите персонални настройки на Facebook. Но ищците от Илинойс изобщо не гледат толкова повърхностно на нещата.

Факт е, че Facebook разполага с най-голямата колекция от изображения, събирана някога. Над един милиард потребители на социалната мрежа са качили над 250 милиарда снимки през 2013г., а общият им брой към днешна дата несъмнено е по-голям. Рзабира се, не всички изображения включват лица, но това не важи за повечето или почти всички.

Но каква е реалната опасност от това, да се позволи на компания като Facebook да натрупват база данни с лица и да предлагат ,,тагове"?
Нека разгледаме FindFace, приложение за разпознаване на лица, което в момента покорява Русия. FindFace позволява на потребителите да снимат хора на улицата, в заведенията, изобщо навсякъде, а след това да ги разпознава, като сравнява снимките им с тези, качени във VK (,,ВКонтакте"), популярната руска социална мрежа. VK има около 200 милиона потребители - голяма база данни, но не толкова голяма, колкото Facebook. Авторите на приложението твърдят, че системата разпознава лицата със 70% точност, като всяка следваща версия повишава прецизността. Подразбира се, че FindFace не може да сравнява снимките с тези от Facebook, поне засега...

Истински зловещата част е начинът, по който приложението вече се използва. С него се злоупотребява. FindFace дава възможността на досадници да тормозят на улицата отделни хора, които имат профили във VK. Авторите, които са млади мъже на по 20+ години, рекламират приложението с уверението, че можете да снимате красива жена, да сравните снимката и с тази във VK и (след като вече знаете повече за нея) да я поканите на среща. Но те вярват, че същинският успех на тяхната компания ще се осъществи, когато технологията им се използва от държавните власти. Те твърдят, че полицията вече е разчитала на FindFace, за да намери подозрителни лица, за които се смятало, че се укриват.

Както се оказва, нещо подобно и дори по-неприятно вече се прилага в САЩ. Но не става дума за Facebook, а за това, че властите използват една база данни, върху която нямате потребителски контрол - архивите със снимки за шофьорските книжки. Щатските и градските полицаи, както и ФБР, използват софтуер за разпознаване на лица от архивите с шофьорски снимки, за да намират местоположението на тези, които се укриват. Част от закона ,,Real ID Act" гласи, че всеки щат трябва да цифровизира снимките от лицензите за шофьори, което позволява на софтуер да работи с милиони снимки при всяко запитване.

Няколко компании разработват системи, даващи възможност на полицаите да търсят в тези архиви. Системите се състоят от преносимо устройство за разпознаване на лица, което се свързва към смартфон. Такива вече са в употреба от все повече полицаи из цялата страна.

Лесно е да се досетим как тази технология може да се ползва за злоупотреби, не само от досадници, които обичат да тормозят други хора. Представете си, че участвате в публичен протест срещу управляващата партия и положението излиза от контрол. Полицията идентифицира участниците чрез система за разпознаване на лица и ги арестува, когато поиска. Да не забравяме и онези ,,вътрешни хора" (които изобличават корпоративни, военни и политически престъпления) по политически теми и социални въпроси, които не се одобряват от повечето граждани.

Не е лесно да опазите самоличността си от такива технологии, но имам няколко предложения:
Не подновявайте шофьорската си книжка, преди срокът да изтече. Снимката, правена преди десет или повече години за шофьорската книжка, не е непременно цифровизирана. Но и да е цифрова, само защото е стара, ще затрудни разпознаването ви. Някои щати дори позволяват да се позовете на религиозни вярвания, според които на шофьорската книжка не може да има ваша снимка.
Изчистете профила си във Facebook и други социални мрежи. Ако използвате тези мрежи, не качвайте свои снимки.
Покривайте главата си. Шапка (с периферия или козирка) ще затрудни камерите да заснемат ясно изображение на лицето ви, освен ако не гледате към обектива. Ако сте мюсюлманка или не ви притеснява да заприличате на такава, една бурка би закрила цялото ви лице.
Ако сте мъж, пуснете си брада. Както шапките и другите покрития на главата, една брада - особено цяла - скрива достатъчно от лицето ви, за да направи разпознаването му по-трудно.
Едно е сигурно. Технологиите, свързани с разпознаване на лица, ще стават все по-усъвършенствани. Осведомявайте се и мислете за начини на противодействие. 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 912696
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930