Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2020 00:56 - ДЕГУСТАТОР НА ХИТЛЕР РАЗКАЗВА ЗА УЖАСИТЕ НА ВЪЛЧАТА БЪРЛОГА НА НАЦИСТИТЕ
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 315 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всяко ястие е можело да бъде последното в живота й. След като приключвала с поредното вегетарианско ястие, сервирано пред нея, Марго Вьолк и младите й колежки избухвали в сълзи, тъй като се радвали, че са все още живи. Тя е била една от 15-те жени, назначени в добре охраняваната Вълча бърлога на Адолф Хитлер по време на Втората световна война. Работата й била да опитва храната преди нацисткия лидер, за да се види дали е отровена, разказва британският вестник "Индипендънт".

Марго Вьолк е единствената оцеляла. Всички останали нейни колеги са били убити от Червената армия през 1945 г. Днес 96-годишната вдовица е преодоляла чувството на срам и слага край на годините на мълчание, като говори пред германския телевизионен канал RBB.

"Храната беше винаги вегетарианска", разказва тя за мъчителните и ужасяващи преживявания в предаването, излъчено във вторник. "Даваха ни ориз, спагети, чушки, грах и карфиол", спомня си Вьолк. Тя дава интервюто за RBB в същия апартамент в Берлин, където е родена през 1917 г. Дъщеря на служител в германските железници, тя е имала щастливо детство и е имала приятели евреи, докато нацистите не взели властта през 1933 г.

Вьолк случайно е станала един от дегустаторите на Хитлер. След като апартаментът й е бомбардиран през 1941 г. и след като съпругът и Карл отива в армията, Маргот Вьолк търси убежище при свекърва си в източния пруски град Парч, който днес се намира на територията на Полша, а тогава е бил в непосредствена близост до Вълчата бърлога. Кметът на града, нацист, принуждава младата жена да стане "дегустатор". Всеки ден офицер от SS е взимал Вьолк и останалите момичета със специален автобус и ги е откарвал в сградата на местното училище, където е трябвало да ядат ястията, предназначени за фюрера.

"Сигурността беше толкова затегната, че никога не съм виждала Хитлер на живо", казва тя, но допълва, че въпреки строгите мерки една вечер е била изнасилена от офицер на SS.

Страховете на Хитлер не са били неоснователни. На 20 юли 1944 г. група офицери от германската армия опитват да го убият, като взривяват бомба именно във Вълчата бърлога. Около 5000 германци, заподозрени в участие в опита за убийство, са били екзекутирани от нацистите. Вьолк е била принудена да се премести в строго охраняваната сграда, където е опитвала храната на Хитлер.

В края на 1944 г. обаче Червената армия напредва и Маргот Вьолк е успяла да избяга благодарение на благоразположен офицер от SS. Тя се е качила на влака, в който обикновено се возил Йозеф Гьобелс, и отпътувала към опустошения Берлин. След капитулацията обаче ужасът на войната не приключил. "Обличахме се като стари жени, но руснаците дойдоха при мен и още момичета, заведоха ни в апартамента на един лекар, държаха ни там две седмици и ни насилваха", спомня си тя.

Вьолк не е можела да има деца. "Винаги съм искала дъщеря. Когато станах на 50, мислех как ако имах, тя щеше да е на 25 години. За съжаление това така и не се случи", каза тя.

Британски военен на име Норман помага на Маргот Вьолк да се възстанови. Той обаче се връща във Великобритания след войната и пита Маргот дали иска да дойде при него. Тя обаче казала, че иска да остане и да разбере дали съпругът й Карл е жив. През 1946 Карл се появява пред дома на Вьолк. Най-накрая му било позволено да напусне съветския военнопленнически лагер. Тежейки само 45 кг и с множество превръзки на главата, първоначално бил неразпознаваем. Съпрузите опитали да заживеят нормален живот, но войната оставила своите отпечатъци и върху двамата. Маргот Вьолк така и не може да избяга от кошмарите от войната и се разделя с Карл. Той умира 24 години по-късно, а Вьолк остава да живее сама. 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 915927
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930