Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2020 00:28 - КАЖЕТЕ „НЕ” НА ГМО
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 155 Коментари: 0 Гласове:
1



Ако контролирате нефта, можете да контролирате цели континенти. Ако контролирате храната, можете да контролирате народа.
Хенри Кисинджър
Фалшиво усещане за сигурност
Мнозинството от американците неправилно мислят, че Агенцията за контрол върху храните и лекарствата одобрява генетично модифицираните храни след щателни, подробни, дългосрочни изследвания. Едва ли нещо друго би могло да бъде по-далеч от истината. Наложително е напълно да осъзнаем сериозните последици от приемането на тази създадена в лабораториите - ще ме извините за израза - „храна”. Генното инженерство на храна включва лабораторния процес на изкуствено влагане на гени в ДНК на хранителни семена или животни. Резултатът се нарича генетично модифициран организъм (ГМО). ГМО може да бъде изработен с гени от бактерии, вируси, насекоми, животни или дори от хора. Основната причина, заради която се правят модифицирани растения, е да имат възможност да пият отрова. В тях се влагат чужди гени, за да може да оцелеят при иначе смъртоносните дози отровни хербициди, фунгициди и инсектициди.
Единственият „тест” за безопасност е производителят на ГМО да предаде написан лично от него доклад за безопасността на новия ГМО. Тази измама е изобретена от Майкъл Тейлър, бивш адвокат на Агенцията за контрол върху храните и лекарствата, който установява политиката „без тестове” само въз основа на аргумента, че ГМО са „фактически равностойни” на храна, а храната вече по дефиниция се приема за безопасна. Тейлър е известен с изпълняването на функции в рамките на правителството на САЩ и „Монсанто” на принципа „въртяща се врата”16. През юли 2009 г. той беше избран от Обама като комисар по храните в Агенцията за контрол върху храните и лекарствата (наричан също „цар на безопасността на храните”). Докато беше в „Монсанто”, Тейлър отговаряше за получаване на регулаторно одобрение за генно модифицирания и причиняващ рак рекомбинантен волски хормон на растежа.
Затова сега в областта на безопасността на храните Америка има „лисица”, която пази „кокошарника”.
Разбирате ли, дадено ни е лъжливо усещане за сигурност по отношение безопасността на хранителните продукти. Невежеството е ключът в тази кампания на измамата, тъй като само около 25 процента от американците знаят дали въобще някога са консумирали генно модифицирана храна! Петте основни генно модифицирани храни са: соя, царевица, памук, канола и захарно цвекло. Техните производни се намират в повече от 75 процента от храните в магазина. Същността на нещата е в това, че ГМО се свързва с токсични и алергични реакции от болен, стерилен и мъртъв добитък и уврежда буквално всеки изучаван орган на лабораторни животни. Храните ГМО са забранени от производителите на храни в Европа и в почти всяка друга страна в света. Обаче присъстват в голяма част от обработените храни в САЩ и Канада.
Според Джефри Смит, автор на много продавани книги и филми, „Ге-нномодифицираните храни са особено опасни за бременни и за деца. След като генномодифицирана соя се дава на женски плъхове, повечето от новородените умират в сравнение с 10 процента смъртност при контролната група, хранена с естествена соя. Новородените, хранени с ГМО, са по-малки и вероятно са безплодни. Тестисите на плъхове, хранени с генномодифицирана соя, се променят от нормалното розово към тъмносиньо. Мишки, хранени с генномодифицирана соя, също имат промяна в еякулата. Ембрионите на хранени с генномодифицирана соя родители мишки, имат променено ДНК. А мишките, хранени с генномодифицирана царевица, имат по-малко и по-малки бебета. В Хариана, Индия, повечето биволи, хранени с генномодифицирани памучни семена, имат усложнения при възпроизвеждането: преждевременно раждане, аборт и безплодие. Много от телетата умират. Около две дузини фермери от САЩ казват, че хиляди от прасетата им са станали стерилни от определени разновидности генномодифицирана царевица. Кравите и биковете също стават стерилни. В САЩ случаите на новородени бебета с ниско тегло, на безплодие и бебешка смъртност растат главоломно” (виж www.ResponsibleTechnology.org).
Д-р Джоузеф Меркола твърди: „Един от най-очевидните аргументи за опасността от храните ГМО е, че всяко животно, на което се предлага
храна ГМО и храна, която не е ГМО, ще страни от генно модифицираната. Много често те почти умират от глад, тъй като имат интуитивно усещане за опасността от тази храна” (виж http://articles.mercola.com).
„Монсанто” е корпорацията, която е основно отговорна за въвеждането на отровните ГМО в хранителните продукти. Да, това е същата корпорация, която през последните 15 години ни даде Agent Orange, диоксин и рекомбинантен волски хормон на растежа, а сега „пробутва” посевите ГМО на нищо неподозиращото американско общество. Понастоящем мутиралите семена на „Монсанто” представляват 90 процента от реколтата от соя, 85 процента от царевичната реколта, а пшеницата заема следващо място в техния дневен ред.
Заразена царевица
Царевичните и мексиканските чипсове са доста популярни особено в моя роден щат Тексас. Някои не пропускат и седмица, без да са изяли поне един пакет с чипс. Да видим дали пак ще си купите, след като прочетете тази информация. Царевицата ГМО (и памукът) е създадена да произвежда пестицида Bt-toxin, който се произвежда от почвената бактерия bacillus thuringiensis. Когато насекоми нападат растението, отровата разкъсва стомаха им и ги убива. Царевицата ГМО е също заподозряна за смъртта на крави в Германия и коне, водни биволи и пилета във Филипините. Помислете върху това, ако гените на Bt се пренасят, яденето на царевичен чипс може да трансформира чревните ви бактерии в жива „фабрика за пестициди”. Така описани, царевичните чипсове вече не са толкова привлекателни, нали?
„Монсанто” е в процес на отприщване на своя последен експеримент с „франкенщайн храна”, нова версия на царевица ГМО с осем противоестествени генни белези, наречена Genuity SmartStax. Точно така. Smartstax има не по-малко от осем трансге-на (тоест генни мутации), комбинирани или „струпани” заедно

- шест за устойчивост срещу насекоми и два за хербицидна по-
носимост. За да ви дам правилна перспектива, настоящите комбинирани ГМО култури имат до три белега.
Царевицата Smarstax съдържа сбор от трансгени, за които се твръди, че контролират вредителите както над земята, така и под нея. „Дженюи-ти”, дъщерна фирма на „Монсанто”, използва комбинация от фунгициди заедно с инсектицида клотианидин в своите ГМО семена. Клотианидин засяга целия организъм. Той може да бъде пренесен до всички части на царевичното растение, включително и до произвеждащата цветен прашец коса, и до прашеца, който навестяват пчелите. Избирането на клонианидин за третиране на семената е доста „безцеремонно”, защото има дял в намаляването на пчелната популация (Chemical & Engineering News). Ако унищожават опрашващите насекоми на земята (като пчелите), значи ГМО са далеч по-опасни, отколкото е само заплахата, която представляват за хората и за другите бозайници.
Комисията за изследване и информация за генното инженерство (CRIIGEN) и университетите „Каен” и „Руен” изследват три различни вида царевица ГМО на „Монсанто”. Резултатите „ясно подчертават вредното влияние върху бъбреците и черния дроб, органите за детокси-киране, като е отчетена и различна степен на увреждане на сърцето, над-бъбречните жлези, далака и кръвоносната система” - докладва Джайлс-Ерик Сералини, молекулярен биолог в университета „Каен” (виж www. biolsci.org/v05p0706. htm#headingA 11).
Ho сега „Монсанто” пробутва царевица ГМО с осем транегена! Не, не е смешно. Ако живеете в Америка, вашето здраве и здравето на децата и внуците ви е заложено на карта. Това прилича повече на сцена от филм на ужасите, отколкото на нещо, случващо се в съвременна Америка.
Стерилизиране на соя
В наскоро проведено изследване в Русия (с участието на Института по проблемите на екологията и еволюцията при Руската академия на науките и Националната асоциация за генетична безопасност) изследователите откриват, че соята ГМО причинява стерилитет при грето поколение хамстери! В продължение на две години хамстерите са хранени със соя ГМО. През това време изследователите проверяват три поколения хамстери. По време на изследването второто поколение хранени със соя ГМО хамстери имат пет пъти по-висока смъртност на новородените от тези, които не са хранени със соя ГМО. Но след това се появява още по-голям проблем, защото почти всички хамстери от третото поколение (над 90 процента) са безплодни! Тревожно е, че за целта на това изследване е използвана същата соя ГМО, която се произвежда в над 90 процента от соевите площи в САЩ.
През 2005 г. д-р Ирина Ермакова (от Руската академия на науките) докладва, че над 50 процента от новородените плъхове, които са хранени със соя ГМО, умират в рамките на три седмици. Тя иска да извърши още изследвания, за да анализира органите, отделени за изследването, но така и не получава възможност. Според Джефри Смит (автор на бес-телъра „Семената на измамата и генетичната рулетка”),Докато седяхме в парламента на Европейския съюз след една презентация, тя ми каза, че нейният шеф е подложен на натиск от неговия шеф. Затова й е казано да не прави повече изследвания на храни ГМО върху животни. Документите й са взети от бюрото й и са изгорени. От лабораторията й са откраднати образци, а един от колегите й се опитва да я утеши с думите: „Е, може би генномодифицираната соя ще разреши проблема с прекалената населеност на земята” (виж http://articles.mercola.com).
В единственото публикувано изследване на хора, хранени с ГМО, седем доброволци консумират така наречените „Roundup-ready” соеви зърна (тоест соеви зърна с устойчиви на хербициди гени, вложени в тях, за да оцелеят след пръскане с иначе смъртоносни дози от хербицида „Раундъп”). В трима от седемте доброволци генът, вкаран в соята, се прехвърля в ДНК на техните чревни бактерии и продължава да действа дълго след като са спрели да ядат соята ГМО! Представете си, храносмилателната система се превръща в „завод на раундъп” и подава изкривени генетични сигнали, които постепенно и прогресивно влошават здравето. Една от основните функции на черния дроб е да очиства организма от отрови. При мишките и плъховете, хранени със соя ГМО, се наблюдават сериозни промени в черния дроб. В някои случаи той е по-малък и е частично атрофирал. В други случаи е значително по-тежък и възпален.
Технология „Терминатор”
От началото на 80-те години правителството на САЩ и компании като „Монсанто” действат тихомълком, за да подобрят техниката на ГМО, чрез която фермерите да бъдат принудени всяка година да се обръщат към своя доставчик, за да получават нови семена. Тези семена произвеждат само една реколта. След това „ще се самоунищожат”. Тази технология се нарича „Терминатор” (технология на ограничена генетична употреба, GURT). Ето едно сериозно нарушение на правата на фермерите да съхраняват и използват свои собствени семена. А чрез движението на цветния прашец в първото поколение гените унищожители лесно заразяват реколтата на фермерите. Изпуснати гени от растенията ГМО представляват заплаха за земеделското биоразнообразие и за прехраната на фермерите. Не е изненадващо, че „Монсанто” се сдобиват с Delta & Pine Land - най-голямата световна компания за памучно семе, която държи три патента в САЩ за технология „Терминатор” заедно с Министерството на земеделието в САЩ.
Тази технология е заплаха за безопасността на храната както в Северна Америка, Западна Европа и Япония, така и навсякъде, където „Монсанто” и неговият елитен картел от земеделски бизнес партньори с ГМО навлизат на пазара. Рафаел Алегрия от „Виа Кампесина” (организация, представляваща над 10 милиона селски фермери навсякъде по света) твърди: „Терминатор е пряко насилие срещу фермерите и местните култури и срещу суверенитета на храните. Той е заплаха за благосъстоянието на всички хора, живеещи на село, и предимно за най-бедните”.
Тази технология е отговорът на мечтата на „голямото земеделие“ да контролира световното производство на храна. Няма нужда повече да се наемат скъпи детективи, за да следят дали фермерите използват отново „Монсанто” или други патентовани ГМО семена. Царевицата, соята или памучните семена могат да бъдат генно модифицирани така, че да се самоунищожават след един сезон реколта.
Тази технология има потенциал да унищожи храната на планетата за един сезон. Храната може да бъде използвана като оръжие. Или според думите на Хенри Кисинджьр, „Ако контролирате храната, значи контролирате народа”.Според съдията от Върховния съд Скалиа кръстосаното заразяване не е „краят на света”. Е, може и да е прав, но това може да бъде краят на Америка.
Какво можем да направим
Повечето американци твърдят, че не биха яли ГМО, ако са обозначени на етикета на продукта. Но за разлика от повечето други индустриализирани страни САЩ не поставя такива условия. Можете да благодарите на Агенцията за контрол върху храните и лекарствата, тъй като не е направила задължително поставянето на етикети за съдържание на ГМО (защото „по принцип са признати за безопасни”). Обаче производителите могат доброволно да слагат етикети с обозначение: „продукти, които не са генно модифицирани”. Една от компаниите, които правят това, е Whole Foods.
Решението е да образовате семейството си и приятелите си. Особено важно е да бъдат образовани и фермерите. Най-лесният начин да се избегнат ГМО храни е всичко да се планира предварително с помощта на безплатния наръчник за храни без ГМО, който може да се намери на www.NonGMOshoppingGuide.com. Благодарности на Джефри Смит, който е разработил този наръчник и ни разкрива истината за ГМО.
Трябва да избягвате продукти, направени с някои от реколтите ГМО, като:
ЦАРЕВИЦА - царевично брашно, едро смляно брашно, масло, нишесте, глутен и сироп.
•    СОЯ - соево брашно, лецитин, белтъчен изолат и изофлавони.
•    KAHOJ1A - масло от канола (наричано още масло от семе от рапица).
ПАМУК -масло от памучно семе.
•    ЗАХАР - избягвайте всичко, което не е изброено като стопроцентова тръстикова захар, кондензиран тръстиков сок или екологично чиста захар.
За официално одобрените екологично чисти продукти не се разрешава да съдържат никакви ГМО. Затова, когато купувате продукти с етикет „100 процента екологично чист”, „екологично чист” или „направен от екологично чисти съставки”, значи не съдържат никакви ГМО.
Можете да намерите допълнителна информация за ГМО на уебсайта www.ResponsibleTechnology.org.

- Тай Болинджър - ,,Ракът - да оцелееш извън матрицата." 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 915130
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930