Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2021 09:16 - Критикуване на идеята, а не на вярващия в нея. Важно е да не се нараняваме взаимно
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 2701 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тъжно е, че обществото ни непрестанно се разделя. Няма тема, по която да сме на едно мнение. Да, всеки има право да мисли различно, но пък не можем ли интелигентно да се изслушваме едни други, а не да се обиждаме и да воюваме постоянно?!

Днес в София се провежда един марш, който за мнозина е откровено фашистки. Роят се декларации изискващи той да бъде забранен, но аз не мисля, че това е правилната стратегия и ще обясня защо.
Преди да започна искам да отбележа, че категорично не подкрепям Нацистка Германия и идеите на Хитлер. Още повече един от филмите, които най-много ме е докосвал е „Момчето с раираната пижама“, където сърцераздирателно е показано какво се е случвало в еврейските лагери.

Според мен обаче няма как да се борим с възраждащите се течения на тази идеология, ако се опитваме варварски да ги потушаваме. Виждате, че много младежи присъстват на подобни национал(социал)истически събирания. Това трябва да ни говори, че те търсят своята политическа пътека и лидерите на тези мероприятия добре боравят с думите и ги убеждават да повярват.
Не може със заповеди да ги ограничаваме и да очакваме, че те ще се спрат и ще започнат да мислят различно. Напротив – получава се обратното. Ораторите казват „Ето, Сорос, ЕС, САЩ ни малтретират, трябва да се борим!“. Манипулирането на младежите се случва по-лесно и по-бързо.

И ако за водачите може да приемем, че имат интерес – финансов, с очаквания за бъдеща политическа кариера (много партии се нароиха така), то при подрастващите няма как да търсим някакъв вид печалба, която те да дирят. Не, те са доверчиви и се уповават на тарторите. Малко или много имитират военните видео игри, които разцъкват, обличат се еднакво в тъмно (както SS са се отличавали със специални униформи), ходят на групи, сплашват, понякога бият. Писал съм и преди, че както при ултрасите, така и при този тип сбирки, основен процент от групата са деца на разведени родители, сблъсквали се челно с домашното насилие, мизерствали, които търсят път да докажат, че са нещо и по един перверзен начин търсейки ново семейство в подобни структури.

Не е редно да ги изоставим и да ги маргинализираме отритвайки ги и обявявайки ги за негодни. Всъщност справянето с подобни възгледи е единствено през знанието. Когато им покажеш например зверствата на режима на Адолф, то те ще видят съвсем различен ъгъл на случилото се. Защото да, хубавите пътища в Германия, колата за всяко семейство, силната империя – това са онези хубави и радващи окото елементи на Третия райх, но когато се замислим за измършавелите и убивани в газови камери човешки същества, то фокусът се променя мигновено.

Аз например имах познат, който бе убеден поклонник на Адолф, но с времето се образова – чете много, давахме му да гледа документални филми, и се отврати, казвайки „Боже, на какъв съм се кланял!“. И не, познатият ми не е нито психопат, нито лош човек, просто бе повлиян от тези теории и му трябваше подкрепа да надскочи тези тези и да се сблъска със суровата реалност.
Той нямаше да се промени, ако му забранявахме да говори за Хитлер. В никакъв случай. Може би щеше да замълчи, но вътрешно щеше да се гневи и още повече да приема Адолф навътре в душата си.

За мен е важно да знаем, че не бива да нараняваме вярващия, редно е единствено да оспорваме идеологията и да му дадем шанс да види другото, онова, което не се споделя от ораторите, което удобно бива забравяно, изключвано от флаерите за Хитлер, Мусолини…

Как може да дадем един бърз урок? С кадър, на който се вижда как семейство с деца и бебе дори са разстрелвани от Айнзацгрупа през 1941 година. В пропастта са тяло върху тяло. Такъв тип изображения отрезвяват.

Нека не се отказваме от младежите на България чрез забрани, а да ги приобщаваме през знанието.

image




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. fun1001 - ... тагове: хитлер, младежи, националсоциализъм..
13.02.2021 09:33
хубава тема, много важна, и актуална, но ти си я загатнал,само..
някак многоо нежно, и лежерно ))

...очакваме от теб повече, и по-смели анализи, мимо..та, ти си профи..
младите, и не само,имат нужда от Силни Водачи/както, и да ти прозвучи това)
поздрави,Юлия
цитирай
2. mimogarcia - Добро утро!
13.02.2021 10:27
Като за събота, наистина :-) малко съкратих текста, макар че пак стана по-дълъг от предвиденото.
А иначе, старая се в тази нажежена обстановка между хората на различни позиции да балансирам и да отразявам всички гледни точки.
За водачите - да, нужни са, но истински такива, а не манипулатори, които паразитират на гърба на деца.
Пожелавам хубав уикенд!
цитирай
3. apostapostoloff - И какво общо има генерал Луков с
13.02.2021 11:42
Айнзацгрупите на немците в Русия?!
Защо изобщо трябва да изслушвам идиоти, които го свързват с тези зверства?!

Идиоти и изроди, защото генерал Луков е убит от бащата на червената депутатка Буруджиева и тя явно не може да понесе мисълта, че някакви младежи провеждат мирно шествие в негова чест.
цитирай
4. mimogarcia - Здравейте!
13.02.2021 12:22
Маршът се организира в памет на генерал Луков, но съвсем други послания се прокрадват на място, а и онлайн.
Разбира се, че убийството му е израз на страх на тогавашната настъпваща власт. Не одобрявам нито комунисти, нито фашисти. Важно за всички ни е да обясняваме колко опасни са тези идеологии и как между редовете на галещите ушите послания се задава косата - за инакомислещите.
Моля Ви не намесвайте децата на този или онзи. Те не носят никаква отговорност за постъпките на родителите си. Нека не се връщаме във времената на жигосването “неблагонадежден”.

Желая Ви хубав уикенд!
цитирай
5. mimogarcia - panazea
13.02.2021 17:59
След като имам блог, още от далечната 2009, съм решил, че искам да споделям мнението си.
Вие имате избор дали да го четете или не.

Не разбирам нападателността Ви. Още повече ми е странно кой очаквате, че ми плаща и за какво?! Нито разпространявам някаква идеология, нито налагам определени мисли. Пиша, че ни е нужно смирение и диалогичност. Това е...

Вие решавате дали ще ме поздравявате, но аз възпитано Ви пожелавам хубав уикенд.
цитирай
6. saankii - 6. mimogarcia - panazea../НЕ те разбирам..панацейна)
15.02.2021 13:49

бабо.тони ръж,защо си така груба и агресивна,

Мимо,е един от най възпитаните, и умни съблогери!
и не пише за дребни рубли,нали?
..даже,не се сещам, и за друг,по добър )
лека нощ..и мн ти здраве на ПолиЕлея )))

5. panazea - Запази мнението си
13.02 13:02
за себе си !
Много добре знаем кой кой е !
Мен този марш не ме интересува! Ти за какво се бориш и кой ти плаща?
Много нежно обясняваш , но такива вълци в овчи кожи ние ги подушваме !
Даже няма да те поздравя , защото не заслужаваш!
Отиди и си вземи цента и се кротни !

6. mimogarcia - panazea
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1924838
Постинги: 1802
Коментари: 2944
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031