Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2018 12:09 - 10 неща, които трябва да знаете за Газа
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 236 Коментари: 0 Гласове:
1



1. ,,Затворнически лагер"
Дейвид Камерън веднъж определи Газа като ,,затворнически лагер" и ,,някакъв вид затвор на открито". 1,7 милиона палестинци са наблъскани в едва 140 квадратни мили (почти 230 кв. км.); Газа е едно от най-гъсто населените места на Земята.

Въпреки че изтегли войските и заселниците си от Газа през 2005г., Израел продължава да контролира въздушното пространство, териториалните води и границите на ивицата (естествено, с изключените на границата между Газа и Египет).

1. (Не)честен бой
Запомнете: според израелската група за човешки права Б"Тселем, в последния голям конфликт между Израел и Хамас - операция ,,Лято олово", стартирала през декември 2008г. - са убити 762-ма палестински цивилни, включително повече от 300 деца, сравнено с тримата (да, трима!) израелски цивилни

Този път, като че ли виждаме същата липса на баланс в кръвопролитието: ,,Повече палестинци бяха убити в Газа, отколкото израелци са загинали от огън от Газа за изминалите три години", пише палестино-американският активист Юсеф Мунайер.

3. Колективно наказание
Защо ни мразят, питат обикновените израелци? Ами, Газа е под обсада от януари 2006г., след като нейните жители се осмелиха да изберат правителство, ръководено от Хамас, в свободни и честни избори. Последвалата икономическа блокада, наложена на ивицата от израелското правителство, в един момент не позволяваше на жителите на Газа да внасят, освен друго, и кориандър, джинджифил, индийско орехче и дори вестници.

Повечето международни адвокати, както и Международният комитет на Червения кръст, смятат ембаргото за незаконно според международните хуманитарни закони; през 2009г. експерти на ООН, водени от изтъкнатия южноафрикански съдия и самопризнат ционист Ричард Голдстоун, обвиниха Израел в ,,налагане на блокада, която е равнозначна на колективно наказание".

4. ,,На диета"
През 2006г. Дов Вайсглас, тогавашният шеф на кабинета на израелския министър-председател Ариел Шарон, обобщи подхода на неговото правителство към Газа и нейните жители с признанието: ,,Идеята е да подложим палестинците на диета, но не да ги уморим от глад". Риторичен израз? Не съвсем: през 2008г. израелски чиновници от отбраната стигат толкова далеч, ,,че да пресмятат колко калории са необходими за предотвратяване на хуманитарно бедствие в обеднялата палестинска територия, според... класифициран военен документ."

5. Спрял растеж
Около 10% от децата под пет години в ивицата Газа са с нарушен растеж, поради продължително недохранване. ,,Спрял растеж" (хронично недохранване) не се подобрява, а може би дори се влошава", твърди Световната здравна организация през май.

6. Без работа и без надежда
Нивото на безработица в Газа е 28% - и 58% при младите хора между 20 и 24, според палестинското Централно статистическо бюро.

7. Стресирани деца
Едно на всеки пет деца страда от посттравматично стресово разстройство, според спечелелия награда палестински психиатър д-р Еиад Ел-Сарадж (по случайност, повече от половината население на Газа е под 18 години).

8. Да убиеш собствените си ,,подизпълнители"
Повишаването на насилието беше отключено от убийството на военния командир на Хамас Ахмед ал-Джабари от безпилотен самолет; от израелското Министерство на отбраната казаха, че той е терорист ,,с кръв по ръцете". Въпреки това, както Алуф Бен, главен редактор на израелския вестник Ха"аретз, посочва: ,,Ахмед Джабари беше подизпълнител, поставен да поддържа сигурността на Израел в Газа... Израел изискваше от Хамас да спазва примирието на юг и да го налага на множеството въоръжени организации в Ивицата Газа. Ахмед Джабари беше човекът, отговорен за прилагането на тази политика... Джабари беше и партньор на Израел при преговорите за освобождаване на Гилад (Джилад) Шалит; именно той осигури добруването и сигурността на пленения войник и именно той се погрижи Шалит да се завърне вкъщи миналата есен."

Според израелския активист за мир Гершон Баскин, Джабари е бил ,,ключова фигура на страната на Хамас", осигурявайки спокойствие в Ивицата и чиновникът, налагащ прекратяване на огъня на ,,на всички останали фракции и на Хамас". Министерство на отбраната на Израел, добра работа!

9. Бедните газанци. Буквално
Последният доклад на ООН за Газа разкрива, че 80% от домакинствата в Ивицата получават някаква форма на финансова помощ и 39% живеят под прага на бедността.

10. 1948-ма и всичко останало
Две трети от палестинските жители на Газа - над един милион души - се идентифицират като бежанци; мнозинството от тях са бежанци от 1948-ма, а не от 1967-ма - това значи, че са избягали в Ивицата по време на ,,етническото прочистване" през 1948г., а не през Шестдневната война и последвалата окупация през 1967-ма. Така дори двудържавно решение на конфликта, базирано на границите отпреди 1967-ма, няма да донесе справедливост на тези хора. 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 901855
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031