Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2018 15:05 - Без господари
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 314 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ако си харесал да ходиш на училище, ще обичаш и да ходиш на работа.
Мъчителната и безсмислена злоупотреба с властта, чрез която учители и директори са се разпореждали и са властвали над теб, както и заплахите и подигравките на съучениците ти, не приключват със завършване на училището. Всеки тези неща присъстват в света на възрастните. Ако си мислел, че преди ти е липсвала свобода, почакай да видиш как ще е, когато трябва да отговаряш пред началници, работодатели, бирници, хазяи, общинския съвет, съдилищата, полицията. Когато приключиш с училището, ти може да се отскубваш от властта на някои авторитети, но тогава попадаш под контрола на други, дори по-деспотични власти.

Харесва ли ти да те контролират други хора, които изобщо не се интересуват и не разбират твоите желания и нужди? Получаваш ли нещо като се подчиняваш на инструкциите на работодатели, на законите на държавни ръководители, на хората, имащи власт над теб, която не им е дадена доброволни? И как така те са получили всичката тази власт? Отговорът е - чрез йерархия. Йерархията е ценностна система, в която получили всичката тази власт? Отговорът е - чрез йерархия. Йерархията е ценностна система, в която твоята стойност се измерва чрез броя на хората и нещата, които контролираш, и чрез това, колко добре се подчиняваш на тези над теб. Тежестта се упражнява от горе на долу по структурата на властта. Ти се страхуваш да не се подчиниш на тези над теб, защото те биха могли да те изправят срещу цялата мощ на всичко, намиращо се под техен контрол. Също так се страхуваш да се откажеш от правото на власт на тези под теб, защото те биха могли да се изкачат по стълбичката на йерархията и да се озоват над теб. В нашата йерархична система, ние сме толкова заети в опитите си да се предпазим един от друг, че никога не сме имали шанса да спрем и да се замислим, дали наистина това е най-добрия начин, по който обществото ни може да се организира. Ако можехме да се замислим за това, най-вероятно бихме се съгласили, че това не е така; за всички е ясно, че щастието идва от контролирането на собствените ни животи, а не от контрола върху живота на другите хора. Докато сме заети в надпреварата за контрол над другите, ние ще сме жертви на контрол върху нас самите. Дори тези, които се намират на върха се ръководят от тяхната позиция. Един грешен ход и те биха могли да завършат на дъното. Нашата йерархична система още от детство ни учи да приемаме властта на всяка авторитетна фигура, без значение дали това е в наш интерес или не.

Ние се учим да скланяме глава инстинктивно, когато някой заяви, че е по-важен от нас. Йерархичните ценности за отговорни за расизма (,,белите са по-добри от черните"), сексизма (,,мъжете са по-добри от жените"), класизма (,,богатите са по-добри от бедните"), и за хиляди и други предразсъдъци, които са дълбоко вкорени в нашето общество. Йерархията кара богатите да гледат на бедните така, сякаш те не са хора, а боклуци. Тя изправя работодателя срещу работника, началника срещу служителя, учителя срещу ученика, кара хората да се борят един срещу друг, а не да си помагат взаимно, кара ги да живеят в завист и страх един от друг, а не да използват съвместно уменията, идеите и способностите си за да се облагодетелстват взаимно. Йерархия е, когато си на работа и шефът ти те обижда или се възползва сексуално, а ти не можеш да направиш нищо, също така, когато полицията злоупотреби с властта си над теб.

Властта прави хората жестоки и безсърдечни, а подчинението ги прави страхливи и глупави. Йерархичните ценности са отговорни за унищожаването на нашата естествена околна среда и за експлоатацията на животните.
Водени от капиталистическия Запад, нашият вид на всяка цена търси контрол над всичко, до което може да се докопа. Йерархичните ценности са тези, които ни изпращат на война, да се бием за власт един над друг, изобретявайки все по-мощни и мощни оръжия, докато накрая целият свят започна да се люлее на ръба на ядрено унищожение. Но какво бихме могли да направим относно йерархията? Не е ли това начина, по който светът винаги е работил? Има ли други начини, по които хората могат да си взаимодействат, други ценности, с които може да живеем?



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 913455
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930