Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2018 13:58 - Мобилните оператори в България подслушват
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
,,Разговорите по-милиарди мобилни телефони, в това число и в България, са подслушвани от Агенцията за национална сигурност на САЩ и британския й еквивалент - Държавен щаб по комуникациите", разкри Едуард Сноудън, бивш служител на ЦРУ, който през 2013г. избяга от Хавай и сега се намира в Москва. Новината съобщи електронното издание Интерцепт. Сноудън стана известен с докладите си в скандалния сайт Уикилийкс. Какво означава за редовия потребител на мобилна комуникация като всеки от нас това? Подслушват ни навсякъде - не само, когато говорим по телефона, но и когато говорим с парата близо до нас. Даже при изключен телефон пак могат да ни слушат. Махане на картата и батерията, когато имаме поверителен разговор е единственият начин да съхраним конфиденциалността на своя разговор насаме с някого. Липса на подслушване в мобилен разговор изобщо не е възможна. За права на човека, свобода на слово и т.н. струва ли си да говорим?! 1984 е положението! А ДС плаче тихо в ъгъла...
В досега публикуваните разкрития на Сноудън присъстваше подслушване на българското посолство във Вашингтон, както и фактът, че в класификацията на САЩ и Великобритания ние не попадаме нито в първата група от 5 държави, нито дори във втората от 33 страни, смятани за достойни партньори. Едва във В-група сме, показват изнесените от него документи на Агенцията за национална сигурност и сродните й служби. Как стоят обаче нещата с GSM-операторите и по-специално нашите?
По думите на Сноудън специално оперативно звено на АНС и ДЩК е откраднало кодирания софтуер на международната компания Гемалто, която се намира в Холандия и произвежда SIM-картите за мобилните телефони в цял свят. Малките чипове се използват от американските оператори Ей Ти енд Ти, Ти-Мобайл, Верайзън и още 450 оператора на клетъчни телефони по света. Гемалто има бизнес в 85 страни, сред които и България, и разполага с 40 предприятия за производство на SIM-карти. Едно от главните й представителства е в Остин, щата Тексас, има голяма фабрика в Пенсилвания, щата Филаделфия.
Годишно Гемалто произвежда 2 милиарда SIM-карти. Девизът на фирмата звучи иронично на фона на разкритията на Сноудън: Сигурността да бъдеш свободен. Разполагайки с ключовете към кодовете на софтуера, АНС и ДЩК могат да следят и записват разговорите на милиони мобилни телефони без да искат разрешение от правителствата и съобщителните компании. По този начин шпионските ведомства заобикалят законите в различните държави, където засичането на мобилните комуникации може да става само с изрична разпоредба на съда.
Разполагайки с ключовите кодове, двете шпионски ведомства имат възможността да дешифрират огромни масиви от кодирана информация, натрупана от продължително следене на мобилните комуникации по света. Според секретните документи, разпространени от Сноудън Гемалто е била хакната преди 5 години и през цялото това време експертите по сигурността и софтуерните инженери на големите съобщителни фирми дори не са подозирали, че техните клиенти са подслушвани.
Разследване на организацията Борба за бъдещето разкрива, че някои от шефовете на Гемалто може би са знаели, че кодовете на картите за мобилните телефони са разбити.
,,Доста съм притеснен, че това се е случило", заяви вицепрезидентът на компанията Пол Бевърли, цитиран от изданието ,,Интерцепт". ,,Най-важното за мене е да разбера как е станал пробивът и какво е отражението му върху операторите телекомуникациите, които са наши клиенти и които ни имат доверие от дълги години", посочи той.
Бевърли допълва, че от ключова важност е да има точн картина за степента на пораженията и мащабите им.
Експерти по мобилните комуникации заявяват, че кражбата на кодовете, използвани от големите оператори на мобилни телефони по света е все едно крадец да се сдобие с ключовете от апартаментите в огромен жилищен блок.
,,Веднъж след като имаш паролите за програмите, е много тривиално да дешифрираш съобщенията", коментира техническият експерт към ,,Американския съюз за гражданска свобода" Кристофът Согоян.
,,Новината за това, ще бъде като бикфордов фитил сред компаниите, които се грижат за конфидециалността на съобщенията", смята той. 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 901961
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031