Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2018 02:34 - Интервю с главния равин на Русия, расиста Берл Лазар
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 2909 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Предаването ,,Временно достъпъен." Водещи: Дмитрий Дибров, Дмитрий Губин. Гост: Берл Лазар. ТВЦ - Русия, 2012 г.
Дмитрий Губин: Какво излиза? Най-добрите финансисти, най-добрите шахматисти, най-добрите изобретатели, най-добрите ръководители са все евреи? Така ли е, или не е?
Берл Лазар: Надявам се.
Дмитрий Губин: Но не сте сигурни, че е така.
Берл Лазар: Надявам се, че така ще бъде завинаги.
Дмитрий Губин: Така и ще бъде. Защо тогава не се приобщите към другите народи, за да предадете частица от своя ум, мъдрости, способности, на останалите народи?
Берл Лазар: Не мисля, че умът се дължи изцяло на гените. Мисля, че умът се дължи на знанията. И всеки човек може да стане умен, ако се занимава, ако учи и работи над себе си. А асимилацията е много опасна. Защото тогава, ако всички народи бъдат асимилирани, вече няма да има нито култура, нито традиции, нито...
Дмитрий Губин: Защо не? Един момент. Има общовалидна култура, общовалидна традиция. Съществува известна уравниловка.
Берл Лазар: Традицията е онова, което съм получил от дядо, баба, от прадядо и прабаба ми. Ако живеем, ако казваме, че е нужно да се приобщим, тогава въобще няма разбиране за семейство. Хайде да се асимилираме. Всички ще живеят с всички в голям колхоз, в едно голямо семейство. Не, не. Това не е необходимо.
Дмитрий Губин: Но има едно единно, общо човечество.
Берл Лазар: Не, няма. Това е панаир. Това е хаос.
Дмитрий Губин: По какво се различава общото добро човечество от панаира и хаоса?
Берл Лазар: Когато човек там, както... Да вземем мъжа и жената. Бог е решил, че трябва да има мъж и жена. Когато мъжът иска да стане жена, а жената да стане мъж, това е панаир. Защото той не върши онова, за което бог го е предназначил - неговата главна мисия. Всеки има своя мисия. Този народ има своя мисия. Това животно - своя мисия. Това дърво - своя мисия. Да забъркате каша и да обърнете всичко наопаки, не е необходимо на бога. Бог е решил и така трябва да бъде - с всички народи, с всички цивилизации - всичко следва да бъде така, но да живеят задружно.
Дмитрий Дибров: В такъв случай това означава, че вие не благославяте смесените бракове.
Берл Лазар: Не.
Дмитрий Дибров: Олеле! Какво им е лошото? Преди всичко, от чисто биологична гледна точка, се повишава качеството на вида, което довежда, да кажем - към прогрес на генофонда. Веднъж. На второ място, обратното, интересното е, че се ражда синтетична култура, когато например казак, който силно обичаме, се жени за еврейка с нейната мъдрост и стремежа й към уютен дом. А вие имате толкова красиви еврейки, ще ви кажа. Такива здрави казаци. Но какво лошо има тук? Те едновременно ще уважават подвизите на атамана Ефремов и заедно с това високо ще оценяват неговата мъдрост. Какво му е лошото?
Дмитрий Губин: Същевременно ще раждат евреи в резултат на този брак. В това няма нищо лошо.
Дмитрий Дибров: Какво е лошото тук?
Берл Лазар: Много просто. Едновременно да цените този и този, е все едно мъж едновременно да обича една жена и втора жена. Не става така. Ако човек оценява нещо, ако то е важно за него, тогава той ще живее в това. Дете, на което баща му казва: ,,Върви в джамията", майка му казва: ,,Иди в синагогата", то е изпортено изобщо.
Дмитрий Дибров: А възможно ли е то да отиде на двете места?
Берл Лазар: Не. Веднъж, в главата му ще има каша. То няма да разбира, кое е праведно за него. Може би и двете са верни. Но какво е правилно за него?
Дмитрий Дибров: Равине, удивителна работа, вие казвате...
Берл Лазар: Това не е знание. То е начин на живот.
Дмитрий Дибров: Вие току-що казахте, че според тезите на юдаизма, в частност, че ние можем да бъдем единствени, за разлика от останалите, които нямат никакво право на избор. А господ е искал ние да избираме и така да станем по-силни. Това е удивително. Не неотдавна, преди вас, тъкмо това ми казваше в ефира Андрей Вячеславович Кураев - православен дякон. Извинете, но това у мен... После прочетох свещената книга Коран. Поразително!  Но там се говореше именно за това. Аха, помислих си аз, значи нито в джамията, нито в синагогата, нито в православния не изричат антагонистични неща. Говорят приблизително за едно и също. Тогава, какво значение има, дали детето ще отиде в джамията, в православния храм или в синагогата на еврейски празник? То ще чуе едни и същи неща. Нима не е от Бога? Не сме ли раби Божи?
Берл Лазар: Вярвам, че всяка религия, ако е праведна, трябва да я изучаваме. Те говорят почти едно и също. Но почти едно и също не е едно и също. То е същото, както всеки човек има своя мисия. Евреите имат свой път и своя задача. Мюсюлманите имат свои задачи. Православните - свои задачи. Не бива да ги обърквате и да поставяте когото и да било на друго място, като казвате: ,,Трябва да правиш не онова, за което бог вече те е предназначил." Но вярвам, че онзи, който се е родил мюсюлманин, трябва да се занимава със своята религия, да живее праведно по онзи начин, на който ще го научат. Това, че почти всичко е еднакво, е много добре. Това казвам винаги, когато сядаме заедно с мюфтии, със свещеници. И виждаме, че има много общо. Но има разлика. А тази разлика не е съществена.
Дмитрий Дибров: А ако тя обича казака? И казакът я обича повече от живота си, вие какво, равине? Ще превърнете всичко това в Лейла и Маджнун? Помните ли има такъв епос в Азербейджан? И какво, накрая те ще се обесят ли? Ще скочат от покрива, защото равинът е препречил пътя на любовта?
Берл Лазар: Знаете ли, когато човек предвалително е наясно, кого трябва да обича и кого не следва да обича, всичко е лесно. А когато вкъщи няма възпитание, отсъства разбиране, тогава вече - постфактум - е твърде трудно да кажем: ,,Не се жени!" Защото действително не е имало възпитание.
Дмитрий Губин: Равине, значе още от детството учите децата, че са длъжни да обичат еднокръвните или едноверците си?
Берл Лазар: Необходимо е да обичат всички. Но да се женят, само за онези, които... са от тяхната вяра.



Гласувай:
0



1. oia - Отговора на равина е йезуитски. . . . ...
14.11.2018 17:34
Отговора на равина е йезуитски. ...да обичат всички, но да се женят само за онези, които са от ,,тяхната" вяра, а за другите е постулата--обичай всички, дори и враговете си, па макар те да са дошли да ти отрежат главата, да те убиват да изнасилва деца и т. н. Асимилацията за евреите е много опасна, а за другите е задължителна. По-голяма гавра за човечеството от това изказване едва ли ще има. Или--това, което е потребно и добро за евреите, за другите не е позволено, защото ще се изродят. Нима не го знаят, че те априори са изродени,
и не са същности, а са твари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 901389
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031