Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2020 00:34 - Достоевски: Еврейският въпрос
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 540 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Зная, че в целия свят няма друг народ, който толкова да се оплаква от своята съдба – всеки път, на всяка крачка и със всяка своя дума – да се оплаква от своето унижение, страдание и мъченичество. Човек би помислил, че не са евреите, които господстват в Европа; че не са те, които управляват борсите и ръководят политиката, и вътрешните работи, и морала (“културата”) в държавите...                                                                                                                                                                  
...Мой дописник ми пише: "Преди всичко, на евреите е нужно да се дадат всички граждански права, както и на всички други народи в Русия, и чак тогава да се иска от нас изпълняване на задълженията ни към държавата (помислете: тези хора са лишени от най-основното право – свободно избиране място за живеене, поради което еврейската маса е силно ограничавана).                                                                                                                                                      
Но помислете сега и вие, господин дописнико..., че във времето, когато евреинът е "страдал, неможейки свободно да избира мястото си на живеене", в същото това време, 23 милиона руснаци са страдали под ярема на крепостничеството, като роби, което мисля, че е малко по-тежко, отколкото да не може човек да избира мястото където да се настани!  А дали тогава евреите са съжалявали руснаците? Съмнявам се...                                                                                                                            
Нека прочетем от мартенския "Европейски вестник", известието, че евреите в южните щати на Северна Америка, са се нахвърлили с цялата си мощ върху многомилионната маса освободени негри, сграбчвайки ги в ръце, използвайки незнанието и слабостите на експлоатираното племе.                                                                                                                                                                                            
Преди десетина дни намерих в "Ново Време"- бр. 371, много характерна дописка от Литва: "Евреите така налетяли тамошното литовско гражданство, че за малко щели да го упропастят с ракия; католическите свещеници едва спасили пияниците, заплашвайки ги с мъки в ада, и основавайки между тях "дружества за трезвеност".                                                                                                                 Цитирам, това което прочетох, но вече зная, че веднага ще викнат: "това още нищо не доказва, това е така, само защото евреите са подтиснати и бедни; всичко това е само "борба за оцеляване", която само глупак няма да разбере; а ако евреите не бяха толкова бедни, а бяха богати, те щяха да се изявят, като най-хуманни хора, и целият свят щеше да им се удивлява!"                                                             
Да, но всичките тези негри и литовци, са още по-бедни от евреите, които пият тяхната кръв, но въпреки това се гнусят от такава търговия, която е обичайна за евреина. Освен това, не е трудно да си хуманен и морален, когато си задоволен и весел, но настане ли "борба за оцеляване" – бягай на далече... (тогава си проличава моралът на хората)!                                                                                                                                                                                                                                                      
Въпреки, че може и да не съм дълбок познавач на еврейския живот, едно зная със сигурност, че нашият народ няма специална, глупава, религиозна омраза към евреите, като, да речем: "Юда е предал Христос"!                                                                                                                                                         
Случвало ми се е да живея сред народа и да спя на наровете по казармите. Имаше там и евреи, и никой не ги презираше, никой не ги гонеше, нито изхвърляше. Когато се молеха на Бога (а евреите се молят, викайки и обличайки специално облекло) никой не се чудеше, нито им пречеше, и не им се смееше, което, иначе, би трябвало да се очаква от такъв груб народ, каквито са руснаците. Напротив, гледайки евреите, говореха: "че вярата ги задължава така да се молят", и минаваха край тях кротко, и почти с одобрение. А същите тези евреи много страняха от руснаците; не иксха и да ядат заедно; гледаха на руснаците, някак от високо; (и къде мислите, бе това? – в затвора!). Въобще, показваха отвращение и непоносимост към руския "старообитаващ" народ. Също така и по войнишките казарми, и навсякъде из цяла Русия! Отидете и разпитайте: Обиждат ли евреина, като евреин, заради вярата и обичаите? Никъде не ги обиждат, никъде, из целия народ.                                    
Уверявам ви, че и в казармите, и навсякъде, обикновения руснак предостатъчно вижда и знае, че евреина не ще с него да яде, че се отвращава от него, и колкото е възможно, го избягва и се разграничава от него, което не отричат и самите евреи. И какво излиза? Вместо руснакът да се обиди поради всичко това, нашият обикновен човек кротко казва: "такава им е вярата, и заради нея не ядат с нас и ни избягват, а не затова, че са зли". И така руснакът широкогръдо извинява евреина.                    
Понякога ми е идвала на ум щурата мисъл, да се запитам, какво щеше да е, ако в Русия евреите не бяха 3 милиона, а 80, колкото са руснаците сега, а руснаците бяха 3 милиона? Какво щеше да стане с тези руснаци, и как биха се отнасяли евреите с тях? Дали биха позволили да се изравнят руснаците с тях, по права? Биха ли им позволили свободно да се молят? Нямаше ли веднага да ги превърнат роби? И още по лошото - нямаше ли да им смъкнат кожите? Нямаше ли напълно да ги изкоренят, напълно да ги унищожат, както са направили с много други народи, в старо време, в началото на историята?...                                                                                                                                     STATUS IN STATU                                                                                                                                              
(Тайно еврейско учение, че "евреите имат висш легален статус, над другите народи". б.авт.)                                                                                                                                              
Евреите обвиняват руснаците в омраза, и то - омраза с предрасъдъци. А как мислите, дали евреинът има по-малко предрасъдъци към руснака, отколкото руснакът към евреина? Или, може би, ги има повече? Показах ви, как простият руски човек се отнася с евреина, а пред очите ми са писмата на образовани евреи, и в тях виждам колко омраза има към нашия човек. Но главното е, че евреите които го пишат, самите те, не го забелязват.                                                                                                                                                                                                  
... Какво в действителност е този status in statu? В какво се състои неговата вечно променлива идея, и каква е същността на тази идея?                                                                                                          Би било трудно, а и невъзможно да се пише за това в кратка публикация; невъзможно и поради това, че още не е дошло времето, нито часът, въпреки изминалите 40 века, та човечеството да каже последната си дума за този велик народ. Но все пак, не навлизайки в същината и дълбочината на предмета, би могло да се посочат поне некои белези от този status in statu; макар и само външни. А тези белези са следните: отделеност и откъснатост от нееврейския свят; чувство за изключителност: вяра, че в света съществува само един единствен могъщ народ – еврейския, докато другите, макар и да ги има, трябва да се гледа на тях, все едно, не съществуват:                                   
"Отдели се от всички народи, изгради своя идентичност и знай че от тогава ще бъдеш единствен на Бога! А останалите унищожи или превърни в свои роби, или ги експлоатирай. Вярвай в победата над целип свят; вярвай, че всички ще ти се покорят. Гнуси се от всички, и с никого не дружи. И да изгубиш земята си и бъдеш разсеян по цялата земя, и между всички народи, все едно, – вярвай в това, което ти е обещано, веднъж завинаги вярвай, че така ще стане, а през това време, живей и се отвращавай, уединявай се, експолоатирай и чакай, чакай"...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Ето в какво е същината на идеята, на този status in statu. След това има, разбира се, и вътрешни, тайнствени закони, които пазят тази идея.                                                                                                      Кажете нещо на това, господа образовани евреи - мои опоненти!...                                                                            
А ето какво мисля аз: даже евреинът да бъде изравнен по права с руснака, за нищо не би се отрекъл от своя status in statu. Да се приписва на status in statu, че е само заради гоненията и нуждата от самозащита – няма да е вярно...                                                                                                                                    Че религиозният характер на тази идея е решаващ – няма съмнение...  Не вярвам на образованите евреи – атеисти!  Всички те са едно, и Бог знае какво още чака света, от образованото еврейство! В детството си съм чел и слушал легендата за евреите, че те все още чакат Месията, и то всички – от най-обикновения евреин, до най-учения философ, и кабалистът – равин; всички те вярват, че техният месия отново ще ги събере в Йерусалим, и ще хвърли в краката им целия свят. И че затова евреите, в огромното си мнозинство, избират една професия – търговия със злато, и всичко онова, което бързо се превръща в злато – за да не ги свари техният Месия в сегашната им родина, и да се не привържат чрез собственост към земя на чужденци, а да имат всичко, само в злато и скъпоценности, та по лесно да го понесат със себе си, когато:                                                                                          
Ще засияе, ще грейне лъчът на зорницата,                                                                                                                    ще зазвучат, кимвал, тимпан и свирчица;                                                                                                                                 
и златотото и съкровищата и светинните                                                                                                         ще тръгнат към стария храм Палестински...                                                                                                                
За евреите е добре там, където народът е още некултурен, или дълго подтискан, или икономически слабо развит – там им е най удобно!  Но вместо със своето влияние те да вдигнат степента на образованието, да подсилят знанието, да развият икономическите способности на коренните жители, реално се получава точно обратното. Където и да се настанят евреите, там още повече се унижава и покварява народът, още повече страда човечеството, още по-ниско спада нивото на образованието, още повече се шири отвратителна, безизходна сиромащия, а с нея и отчаянието.                     
Питайте из нашите покрайнини, местните хора: какво движи евреите, и кое ги е движело толкова векове? И ще получите едногласен отговор. "Немилосърдието! Немилосърдието ги е задвижвало толкова векове; жаждата да се напият с нашата пот и кръв!" И наистина, цялата дейност на евреите в тези наши покрайнини, се е състояла само в това, да се доведат местните народи до, колкото е възможно, по-безизходно положение, по отношение на тях, а те да се облагодетелстват от тамошните закони. И те винаги са намирали възможности да се ползват от правата и законите. Винаги са умеели да са приятели на тези, от които е зависел народът; и в този смисъл поне не би трябвало да роптаят за своите права, сравнени с правата на коренните жители. Достатъчно права са имали евреите, над правата на местните. Какво е било, през десетилетията и столетията, какво е ставало с руския народ, навсякъде, където са се заселвали евреите – за това сведетелства историята на нашите руски региони. Посочете, ако можете, некое друго племе от другородци, което с ужасното си въздействие би могло да се сравни с евреите? Няма да намерите друго такова племе! Евреите, в този смисъл, са запазили цялата си оригиналност, измежду другите чужди племена в Русия. А причината, разбира се, е техният status in statu, духът, който излъчва немилосърдие, към всичко, което не е еврейско; това неуважение към който и да било народ и племе, и към всяко човешко същество, ако то не е евреин... Трябва да се признае надмощието на евреите и в Европа, където те също са заменили всички предишни идеи, със свои.                                                                               
О, разбира се, човекът винаги и през всички времена е обожавал материализма, и е бил склонен да вижда и разбира свободата, само ако я осигури за себе си, трупайки пари със всички средства. Но тези стремежи все пак не са се така открито и предизвикателно въздигали, до такъв висш принцип, какъвто е случаят в нашия 19-ти век: "Всеки за себе си, и единствено за себе си, и всеки контакт с хората, единствено заради себе си" – е основната идея на буржоазията, заменила в края на 18-ти век, предишния християнски поглед към света, и станала главна идея на цялото сегашно столетие, и на целия еврейски свят. Ето това е моралният принцип на мнозинството сегашни хора, и то не лоши, а хора работни, които не убиват и не крадат. А немилосърдието към по низшия, и упадъкът на братството между хората, и експлоатацията на сиромасите, от страна на богатите, разбира се, всичко това го е имало и преди, и винаги, но не е било въздигано, като висша правда и наука. А християнството е осъждало всичко това. Сега, напротив, на това се гледа, като връх на прогресивността. Не са, значи, случайно, навсякъде по борсите, господари евреите, нито случайно ръководят капитализма, нито случайно те са вседържители на банките и кредита, и не случайно те са боговете на маждународната политика!                                                                                                                         
Какво ще стане нататък, знаят евреите: наближава тяхното царство, тяхната абсолютна власт! Наближава крайната победа на злото, пред което ще се премахнат чувствата за човеколюбие, жаждата за истина, християнските ценности, националната и расовата гордост на европейските народи. Наближава материализмът, сляпата животинска жажда за лично материално обезпечаване, жажда за лично трупане на пари, с помощта на всички средства; това ще се приема за висша цел, като нещо разумно, като свобода, – вместо християнските идеи за спасение, с помощта на моралното братско единство на хората.       



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 901713
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031