Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2021 17:39 - КАКВО СВЪРЗВА КОКО ШАНЕЛ С НАЦИСТИТЕ
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 332 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageЖените са много благодарни на Коко Шанел за малката червена рокля и парфюма „Шанел №5“, които се превърнаха в символ на изисканост и вкус. Преди няколко години обаче излязоха данни за връзките й с хитлеристка Германия.
През юни 1940 г. племенникът на Коко Шанел попаднал в плен при германците. Тя се обърнала за помощ към високопоставения служител в германското посолство барон Ханс Гюнтер фон Динклаге. Племенникът бил освободен. След войната Шанел принудително напуснала страната и живеейки в Швейцария, финансово поддържала избягалия там Валтер Шеленберг, ексбригаденфюрера от СС, ръководил външното разузнаване на Германия. Дълго време се смятало, че Шанел имала тесни контакти с нацистите.
Тези данни излязоха през 2010-2011 г., но те се базираха само на слухове и косвена информация.
Първия сериозен удар нанесе Хел Воган, който издаде книгата „С враг леглото: тайната война на Коко Шанел“ през 2011 г. Там не става дума за еднократни връзки, а за сериозна работа за нацистите и за десетки успешни операции. По времето на мисията „Модерхут“, в превод от немски „Модна шапка“, Шанел трябвало да уговори Уинстън Чърчил да участва в сепаративните англогермански преговори, през 1943 г. в Мадрид. Операцията била финансирана от германското разузнаване. Коко Шанел се срещнала с посланика на Великобритания сър Самюел Хор, но аудиенцията с Чърчил се провалила, защото той се разболял, но тя успяла да му предаде писмо с предложението.
Репутацията на Шанел рухва напълно, когато през 2016 г. са публикувани архивни документи, с подробна информация за нейната дейност. Едва ли фактът, че Шанел на 56 години е била любовница на барон фон Динклаге, е учудвал някого. Но е официално потвърдено, че тя е била агент на абвера.

В края на 2017 г. Йерусалимският духовен център прожектира документалния филм на Стефан Бенхам „Война №5“, където се разказва за връзките на Коко с нацистите. По данни на „Дейли Мейл“ Шанел е отнела с помощта на нацистите голяма част от бизнеса на своите делови партньори, евреите – братя Вертхаймер. Цялата нацистка банда беше създадена от Интернационалните еврейски банкери, както и самият фюрер Адолф Хитлер е четвърт евреин, но това ,,Дейли Мейл" "лекичко" го премълчава.
Маската на невинна жертва окончателно е свалена от Коко Шанел. След освобождаването на Франция, я изпратили в затвора като колаборационистка, но след като за нея се застъпил Чърчил, била пусната, но трябвало да напусне страната. Шанел живяла в Швейцария до 1953 г. Тя се върнала във Франция през 1954 г. След като излязла книгата и бил показан филмът, станало ясно, че Шанел действала напълно съзнателно и целенасочено. image



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 911478
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930