Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2021 01:47 - ДЕТСКИ ТРУД И РОБСТВО В ШОКОЛАДОВАТА ИНДУСТРИЯ, ЗАПАДНОЕВРОПЕЙЦИТЕ ХАПВАТ ШОКОЛАД ПРОИЗВЕДЕН ОТ ДЕСЕТ ГОДИШНИ ДЕЧИЦА, НО СВЕТЪТ Е ПРЕКРАСЕН И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВ
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 680 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageВсичко започва на какаова плантация. Какаовите шушулки се обират и какаовите зърна се изсушават на слънце. След това какаовите зърна се изкупуват от посредници за 1 евро за килограм. Те ги продават на национални износители. Там зърната се измиват, пакетират и продават. Вече цената е 2.5 евро за килограм. На стоковата борса какаото се продава на шоколадовите компании. Компаниите го превръщат в какао на прах или какаово масло. Производителите на шоколад правят шоколад.
Килограм какао, платен на фермера 1 евро, се превръща в 40 шоколадови блокчета.

- https://m.youtube.com/watch?v=olR1QItWPbI

Шоколадът е продукт на какаовото зърно, което расте предимно в тропическия климат на Западна Африка, Азия и Латинска Америка. [1] Какаовото зърно е по -често наричано какао, така че това е терминът, който ще се използва в цялата статия. Страните от Западна Африка, най -вече Гана и Кот д"Ивоар [2], доставят повече от 70% от какаото в света. [1] Какаото, което отглеждат и събират, се продава на повечето шоколадови компании, включително най -големите в света. [3]
През последните години няколко организации и журналисти разкриха широкото използване на детски труд, а в някои случаи и робство, във фермите за какао в Западна Африка. [4] [5] Оттогава индустрията става все по -секретна, което затруднява репортерите не само да имат достъп до ферми, където все още има нарушения на правата на човека, но и след това да разпространяват тази информация сред обществеността. През 2004 г. обкръжението на Първата дама на Кот д"Ивоар отвлича и убива журналист, докладващ за корупция в правителството в печелившата какаова индустрия. [6] През 2010 г. правителството на Кот д"Ивоар задържа трима журналисти, след като публикуваха статия, разкриваща корупцията в правителството в сектора на какаото. [7]Фермите в Западна Африка доставят какао на международни гиганти като Hershey"s, Mars и Nestlй - разкривайки пряката връзка на индустрията с най -лошите форми на детски труд, трафика на хора и робството. [8]

В Западна Африка какаото е стокова култура, отглеждана предимно за износ; 60% от износа на Кот д"Ивоар идва от неговото какао. [9] Тъй като шоколадовата индустрия се разраства с годините, нараства и търсенето на евтино какао. Средно фермерите за какао печелят по -малко от 2 долара на ден, доход под прага на бедността. [10] В резултат на това те често прибягват до използването на детски труд, за да поддържат цените си конкурентни. [11]
Децата на Западна Африка са заобиколени от силна бедност и повечето започват да работят в ранна възраст, за да помогнат за издръжката на семействата си. [12] Някои деца се озовават във фермите за какао, защото се нуждаят от работа и трафикантите им казват, че работата се плаща добре. [8] Други деца се „продават“ на трафиканти или собственици на ферми от техните собствени роднини, които не са наясно с опасната работна среда и липсата на каквито и да било условия за образование. [13] Често трафикантите отвличат малките деца от малки села в съседни африкански страни, като Буркина Фасо и Мали, [8] две от най -бедните държави в света. [14] След като бъдат отведени във фермите за какао, децата може да не видят семействата си с години, ако изобщо ги видят.

Повечето от децата, работещи във ферми за какао, са на възраст между 12 и 16 години [15], но репортери са открили деца на 5 години. [16] [19] Освен това 40% от тези деца са момичета, а някои остават за няколко месеца, докато други в крайна сметка работят във фермите за какао през зряла възраст. [18]
Работният ден на детето обикновено започва в шест сутринта и завършва вечер. [18] Някои от децата използват моторни триони за почистване на горите. [17] Други деца се катерят по какаовите дървета, за да режат бобови шушулки с помощта на мачете. Тези големи, тежки и опасни ножове са стандартните инструменти за децата във фермите за какао [18], което нарушава международното трудово законодателство и конвенцията на ООН за премахване на най -лошите форми на детски труд. [24] [32] След като отрежат бобовите шушулки от дърветата, децата опаковат шушулките в чували, които тежат повече от 100 паунда, когато са пълни, и ги влачат през гората [17]Aly Diabate, бивш роб на какао, каза: „Някои от торбите бяха по -високи от мен. Трябваха двама души да ми сложат чантата на главата. И когато не бързаш, те бият. ” [4]
Като държи една голяма шушулка в една ръка, всяко дете трябва да удари шушулката с мачете и да я отвори с върха на острието, за да изложи какаовите зърна. [18] Всеки удар на мачете има потенциал да разреже плътта на детето. По -голямата част от децата имат белези по ръцете, ръцете, краката или раменете си от мачетете. [16] [19]
В допълнение към опасностите от използването на мачете, децата също са изложени на селскостопански химикали във фермите за какао в Западна Африка. [18] Тропическите райони като Гана и Кот д"Ивоар се справят последователно с плодови популации от насекоми и избират да пръскат шушулките с големи количества промишлени химикали. В Гана деца на 10 години пръскат шушулките с тези токсини, без да носят защитно облекло. [17]
Собствениците на ферми, използващи детски труд, обикновено осигуряват на децата най -евтината налична храна, като царевична паста и банани. [20] В някои случаи децата спят на дървени дъски в малки сгради без прозорци без достъп до чиста вода или санитарни бани. [21]
Във фермите за какао 10% от децата в Гана и 40% в Кот д"Ивоар не посещават училище [2], което нарушава стандартите за детски труд на Международната организация на труда (МОТ). [18] Лишаването на тези деца от образование има много краткосрочни и дългосрочни ефекти. Без образование децата на какаовите ферми имат малка надежда някога да прекъснат кръга на бедността.

Наскоро следователи откриха деца, трафикирани във ферми за какао в Западна Африка и принудени да работят без заплащане. [3] [5] Аби Милс, директор на кампаниите на Международния форум за правата на труда, добавя: „Всяко проучване, проведено някога в, показва, че има трафик на хора, особено в Кот д"Ивоар.“ [33] Докато терминът „робство“ има различни исторически контексти, робството в какаовата индустрия включва същите основни нарушения на правата на човека като другите форми на робство по целия свят.
Случаите често включват действия на физическо насилие, като например биене за бавна работа или опит за бягство. Репортерите са документирали и случаи, при които деца и възрастни са били заключвани през нощта, за да не им позволи да избягат. Бившият роб на какаото Али Диабате каза пред репортерите: „Побоите бяха част от живота ми. Бях виждал други, които се опитваха да избягат. Когато се опитаха, бяха жестоко бити. " [21] Дриса, наскоро освободена робиня, която никога дори не е опитвала шоколад, е преживяла подобни обстоятелства. На въпроса какво би казал на хората, които ядат шоколад, направен от робски труд, той отговори, че се наслаждават на нещо, което той е търпял да направи, добавяйки: „Когато хората ядат шоколад, те ядат моята плът“. 

Препратки: 

Световната фондация за какао. Март 2012 г. „Актуализация на пазара на какао“. http://worldcocoafoundation.org/wp-content/uploads/Cocoa-Market-Update-as-of-3.20.2012.pdf . (27.02.14)

Payson център за международно развитие и трансфер на технологии. 31 март 2011 г. „Надзор на публичните и частните инициативи за премахване на най -лошите форми на детски труд в сектора на какаото в Кот д"Ивоар и Гана.“ Университет Тулан. http://issuu.com/stevebutton/docs/tulane_final_report?e=1162575/3403846#search . (25.02.14)

Мистрати, Мики и Романо, У. Роберто. Shady Chocolate . Изпълнява се от Mistrati, Miki (2012; Копенхаген: Bastard Film & TV). DVD.

Би Би Си. 24 март 2010 г. „Проследяване на горчивата истина за шоколада и детския труд“. http://news.bbc.co.uk/panorama/hi/front_page/newsid_8583000/8583499.stm . (3/01/14)

Маккензи, Дейвид и Суейлс, Брент. 19 януари 2012 г. „Детско робство и шоколад: твърде лесно за намиране.“ CNN . http://thecnnfreedomproject.blogs.cnn.com/2012/01/19/child-slavery-and-chocolate-all-too-easy-to-find/ . (22.02.14)

RFI. 22 юли 2009 г. „Френско-канадска журналистка е убита от охраната на първата дама, казва френската телевизия.“ http://www1.rfi.fr/actuen/articles/115/article_4453.asp . (3/01/14)

Гласът на Америка. 16 юли 2010 г. „Кот д"Ивоар арестува 3 журналисти заради какаовата история“. http://www.voanews.com/content/ivory-coast-arrests-3-journalists-over-cocoa-story-98661144/161593.html . (28.02.14)

Мистрати, Мики и Романо, У. Роберто . Тъмната страна на шоколада . Изпълнява се от Mistrati, Miki (2010; Копенхаген: Bastard Film & TV). DVD.

Сакет, Марджи. „Принудителен детски труд и производство на какао в Западна Африка.“ Права на човека и благосъстояние на човека (2008). https://www.du.edu/korbel/hrhw/researchdigest/slavery/africa.pdf . (3/01/14)

Крамер, Анна. 6 март 2013 г. „Жените и големият бизнес на шоколада“. Oxfam Америка. https://www.oxfamamerica.org/static/media/files/oxfam-fact-sheet-women-and-cocoa-screen.pdf (9/4/17)

Хиншоу, Дрю. 6 октомври 2010 г. „Правителствата се стремят да сложат край на детския труд в западноафриканското какаово стопанство.“ Гласът на Америка . http://www.voanews.com/content/governments-look-to-end-child-labor-in-west-african-cocoa-farming-104482419/127538.html . (3/02/14)

Прайс, Лари К. 10 юли 2013 г. „Един милион детски труд в златните мини на Африка“. PBS. http://www.pbs.org/newshour/updates/world-july-dec13-burkinafaso_07-10/ . (3/03/14)

Грегъри, Аманда. 31 октомври 2013 г. „Шоколад и детско робство: кажете„ не “на трафика на хора през този празничен сезон.” Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/amanda-gregory/chocolate-and-child-slave_b_4181089.html (8/23/17)

Глобални финанси. 2013. „Най -бедните страни в света“. http://www.gfmag.com/component/content/article/119-economic-data/12537-the-poorest-countries-in-the-world.html . (24.02.14)

Raghavan, Sudarsan и Chatterjee, Sumana. 2001. „Как може да бъде опетнен вашият шоколад“. Вестници Knight Ridder . http://www.rrojasdatabank.info/chocolate.pdf . (21.02.14)

Министерство на труда на САЩ. 2012. „2012 Констатации за най -лошите форми на детски труд: Кот д’Ивоар.“ http://www.dol.gov/ilab/reports/child-labor/cote_divoire.htm . (25.02.14)

Mull, L. Diane и Kirkhorn, Steven R. 2005. „Детският труд в производството на какао в Гана: Фокус върху селскостопанските задачи, ергономичните експозиции и свързаните с тях наранявания и заболявания“. Асоциация на училищата за обществено здраве .
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1497785/#__ffn_sectitle . (3/05/14)

Агне, Кристина. 22 април 2001 г. „Децата роби на Кот д"Ивоар - купени и продадени само за Ј 40.“ Телеграфът . http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/cotedivoire/1317006/The-child-slaves-of-the-Ivory-Coast-bought-and-sold-for-as-little-as- 40.html . (3/02/14)

Министерство на труда на САЩ. 2012. „Констатации от 2012 г. за най -лошите форми на детски труд: Гана.“ http://www.dol.gov/ilab/reports/child-labor/ghana.htm . (25.2214 г.)

Харкин, Том и Енгел, Елиът Л. 14 февруари 2005 г. „Извеждане на детското робство от Свети Валентин“. Los Angeles Times . http://articles.latimes.com/2005/feb/14/opinion/oe-harkin14 . (3/04/14)

Сенатор Енгел (Ню Йорк). „1700.“ Запис на Конгреса V. 147, Pt. 9 (28 юни 2001 г.) стр. 12269-72. image



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 915860
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930