Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2022 16:56 - Слуга на корумпираните
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 637 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 28.07.2022 17:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Слуга на корумпираните 22 юли 2022 г

Педро Гонсалес описва подробно връзките между Зеленски, олигарха Игор Коломойски и Вашингтон

image
Президентът на Украйна Володимир Зеленски през април. (президент на Украйна, Flickr)

От Педро Гонзалес IM—1776 

imageПрез февруари 2021 г., със заповед на президента Володимир Зеленски, Украйна  закри  три вътрешни телевизионни канала, обвинявайки ги в разпространение на руска „пропаганда“.

Три месеца по-късно Зеленкски  арестува  Виктор Медведчук, който  по това време  ръководеше втората по големина партия в националния парламент на Украйна, проруската и евроскептична Опозиционна платформа за живот (OPZZh).

Зеленски нямаше проблеми с изгарянето на прехвалените демократични норми много преди Русия да премине Рубикона в Украйна тази година. Така че не беше изненада, когато  той го направи отново по време на войната в края на март, като се позова на извънредни правомощия съгласно военното положение, за да национализира телевизионни канали и да забрани 11 опозиционни партии, включително OPZZh - всичко се предполага, че е направено в името на борбата с руската дезинформация и руските симпатизанти, въпреки че тогавашният председател на OPZZh, Юрий Бойко,  осъди войната  и призова за прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски от Украйна.

Зеленски обаче не би пропуснал още една възможност да подреже крилете на политическата опозиция в страната си, със сигурност не сега, когато западните медии рационализират и величаят всяка негова стъпка.

Портретът на украинския президент като демократичен образец избелва истинския Зеленски и прикрива огромна мрежа от корупция и международна измама, в центъра на която е Украйна.

Разбирането на истинския Зеленски изисква да го разглеждаме като творение на украинския олигарх Игор Коломойски. Той всъщност е марионетка на интриги.

Документите на Пандора

image

Игор Коломойски през 2013 г. (CC BY 3.0, Wikimedia Commons)

Може да е трудно за вярване сега, но разкритията от документи в  Pandora Papers  - милиони файлове от доставчици на офшорни услуги, изтекли до Международния консорциум на разследващите журналисти и споделени с партньори по целия свят - накараха Зеленски да се разклати миналата година,  заплашвайки да сложи край  на политическа кариера. Въпреки че превърналият се в политик актьор водеше кампания като антикорупционен реформатор, Pandora Papers го показа, че е също толкова измамен, колкото и неговите предшественици.

От повече от 300 политици и държавни служители, включително няколко настоящи и бивши национални лидери, в повече от 91 държави и територии, с които бяха свързани документите, Украйна беше дом на повече  тайни офшорни холдинги  от всеки друг, включително Русия.

Проектът за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), който  допринесе  за разследването, установи, че точно преди Зеленски да бъде избран за президент,

„той подари дела си в ключова офшорна компания, регистрираната на Британските Вирджински острови Maltex Multicapital Corp., на свой бизнес партньор – който скоро ще стане негов главен президентски помощник. И въпреки че се отказа от акциите си, документите показват, че скоро е било сключено споразумение, което ще позволи на офшорката да продължи да изплаща дивиденти на компания, която сега принадлежи на съпругата му.

Както беше с репресиите срещу свободата на словото и политическата опозиция, кабинетът на Зеленски се опита да  оправдае използването на офшорки  , като обвини призрака на руската агресия.

Съветник на началника на кабинета на Зеленски каза, че офшорките са необходими, за да „защитят“ доходите на групата срещу „агресивните действия“ на „корумпирания“ режим на бившия президент Виктор Янукович, който беше свален в цветна революция, подкрепяна от САЩ през 2014 г.

Скъпите имоти,  придобити от сътрудници на Зеленски в центъра на Лондон  с офшорките, изглежда са били само скромни убежища за преследвани украинци.

Вярно е, че Зеленски и неговите партньори в телевизионна продуцентска компания, Квартал 95, създадоха мрежа от офшорни фирми, датираща поне от 2012 г. Това беше и годината, в която компанията започна да произвежда редовно съдържание за телевизионни станции, собственост на Коломойски, Украйна най-яркият олигарх и ключов поддръжник на Зеленски.

Похитителят

Известно е, че Коломойски е сплашвал гостите, като е хранел жива акула, която е държал в огромен аквариум в офиса си в Днепропетровск, и според  съобщенията дори е  поръчвал  поръчкови убийства . Ако той не съществуваше, Ричард Марчинко вероятно щеше да го измисли като злодей в някой от своите  романи Rogue Warrior  .

Коломойски е съосновател и до 2016 г. е  основен собственик  на PrivatBank, най-голямата търговска банка в Украйна, както и на PrivatBank Group, глобална бизнес коалиция, чийто контрол се простира върху хиляди компании в почти всяка индустрия от Украйна, Европейския съюз, Грузия, Русия , Съединените щати и другаде.

image

Корпоративна централа на PrivatBank в украинския град Днепър, 2010 г. (Олга Ваганова, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons)

Той  отрича  да има или да се нуждае от влияние върху президента, но когато Международният валутен фонд прекрати преговорите с правителството на Зеленски, след като  не успя да постигне ново споразумение за отпускане на заеми  през 2019 г. (позовавайки се на широко разпространена корупция), Коломойски  попита в интервю  кой ще спечели, ако Зеленски бъде принуден да избира между него и заемите от МВФ, отговори: „Бих“.

Украинските медии  отбелязват  , че Коломойски не е отрекъл да е финансирал кампанията на Зеленски.

Коломойски изгради огромното си богатство на върха на PrivatBank предимно като „нападател“. В история от 2015 г. за  списание Harper"s  за поддръжника на Зеленски, Андрю Кокбърн оцвети значението на този термин с помощта на Матю Рожански, директор на института Кенан към Центъра за международни учени Удроу Уилсън.

В Украйна има фирми, „регистрирани с офиси и визитни картички, фирми, [които са специализирани в] различни измерения на процеса на корпоративни нападения, което включва въоръжени хора, които вършат неща, подправяне на документи, подкупване на нотариуси, подкупване на съдии“, каза Рожански пред Кокбърн.

И според Рожански, Коломойски е „най-известният олигарх-рейдер, обвинен в провеждането на мащабна кампания за набези през приблизително десетте години до 2010 г.“ В един момент  успява да  попадне в списъка за забрана за визи на САЩ, забраняващ му влизане в страната.

Но интересите на олигарха отиват далеч отвъд жестоките бизнес сделки, припокриващи се с делата на Вашингтон в региона.

Между 2013 и 2014 г. САЩ подкрепиха  цветна революция  в Украйна, която доведе до смяна на режима. Това също така предизвика гражданска война между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната, които обявиха независимост от Киев.

На фона на тази криза изпълняващият длъжността президент Александър Турчинов  назначи  Коломойски за губернатор на Днепропетровска област. Той превърна работната си сила в частна армия за борба със сепаратистите. Но дори когато Коломойски  се превърна във военачалник , той не пренебрегна своята бизнес империя.

Одобрен от Вашингтон олигарх

Национална банка на Украйна в Киев, 2013 г. (A1, CC0, Wikimedia Commons)

През 2014 г. МВФ  одобри  спешна помощ за Украйна и инжектира милиарди в Националната банка на Украйна – централната банка на страната – в подкрепа на местните търговски банки.

Чрез обхващаща целия свят схема, включваща сметки в PrivatBank и компании от групата PrivatBank и корумпирана украинска съдебна система, Коломойски заграби милиарди от помощта на МВФ. Мошеничеството, разкрито в поредица от съдебни решения, беше  очертано  по следния начин от Кокбърн:

„Четиридесет и две украински фирми, собственост на 54 офшорни субекта, регистрирани в карибски, американски и кипърски юрисдикции и свързани с или свързани с групата от компании Privat, взеха заеми от PrivatBank в Украйна на стойност 1,8 милиарда долара. След това фирмите поръчаха стоки от шест чуждестранни компании „доставчици“, три от които бяха регистрирани в Обединеното кралство, две на Британските Вирджински острови, една в карибския щат Сейнт Китс и Невис.

Плащането за поръчките - 1,8 милиарда долара - скоро след това беше предплатено в сметките на доставчиците, които по съвпадение бяха в кипърския клон на PrivatBank. След като парите бяха изпратени, украинските компании вносители се договориха с PrivatBank Украйна техните заеми да бъдат гарантирани от поръчаните стоки.

Но чуждестранните доставчици неизменно съобщаваха, че все пак не могат да изпълнят поръчката и по този начин разваляха договорите, но без никакви усилия да върнат парите.

image

Джо Байдън, на преден план, и син Хънтър по време на встъпването в длъжност на президента Барак Обама, 20 януари 2009 г. (acaben, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons)

Накрая украинските компании заведоха дело, винаги в Икономическия съд на Днепропетровск, с искане чуждестранният доставчик да върне предплащането и също така гаранцията към PrivatBank да бъде анулирана. В 42 от 42 такива случая съдът издаде идентично решение: авансовото плащане трябва да бъде върнато на украинската компания, но договорът за заем трябва да остане в сила.

През този период Коломойски запази портфолиото си от дейности разнообразни. Двадесет и четиринадесет беше и годината, когато синът на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън, Хънтър Байдън,  се  присъедини към борда на Burisma, украинска енергийна компания, към която Коломойски е свързан с контролен пакет акции,  според The  ​​New York Post .

Имейлите  , получени  от  Post  , разкриват, че Вадим Пожарски, протеже на Коломойски, е общувал с Хънтър през 2015 г. за среща между Пожарски и тогавашния вицепрезидент Байдън. Освен това  банковите записи  на Хънтър (законно получени според разследванията на D&A)  показват плащания  , направени към него от PrivatBank.

До 2015 г. Коломойски беше на път за следващия си спор, този, който в крайна сметка щеше да доведе до възхода на Зеленски.

През март същата година хората на Коломойски  физически завзеха контрола  над Ukrnafta, най-големият производител на петрол и газ в страната, и UkrTransNafta, която контролира почти всички нефтопроводи в Украйна. Това беше начинът на Коломойски да покаже неодобрението си към плахите реформаторски усилия на правителството, които представляваха пряка заплаха за властта на тогавашния президент Петро Порошенко.

По този начин Порошенко се обърна за помощ към Вашингтон, а именно към тогавашния помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Виктория Нуланд и Джефри Паят, който по това време беше посланик на САЩ в Украйна.

Нуланд е интервенционистка, омъжена за архинеоконсерватора Робърт Каган. Наричана е   „архитектът на американското влияние в Украйна“, допринесе за смяната на режима и е служила във всяка президентска администрация с изключение на тази на Тръмп от времето на Бил Клинтън. Хора като Нуланд са причината президентите да идват и да си отиват, но интервенционистката външна политика винаги остава.

С помощта на DC, в замяна на това Коломойски да отстъпи през април 2015 г., Порошенко успешно отстрани олигарха от дългогодишна визова забрана за САЩ две седмици по-късно. Важно е, че Паят и Нуланд погледнаха от другата страна на схемата на Коломойски за МВФ, дори когато Вашингтон преследваше други олигарси.

image

8 октомври 2014 г.:  Посланикът на САЩ в Украйна Джефри Паят и помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд в базата на украинската държавна гранична служба в Киев. (Посолството на САЩ в Киев, Flickr)

Междувременно, в същото време, когато пренебрегна корупцията на Коломойски, Държавният департамент  се опита да екстрадира  украинския олигарх Дмитрий Фирташ за инцидент с подкуп, за който се твърди, че е станал в Индия. Въпреки това, истинското му престъпление беше поддържането на връзки с правителството, което Нуланд имаше роля в свалянето му, както и връзката му със сваления украински президент Виктор Янукович.

Когато Фирташ обжалва екстрадирането му, европейски съдия  се съгласи и заключи  , че „Америка очевидно вижда във Фирташ някой, който застрашава техните икономически интереси“. Въпреки това Вашингтон има дълга памет и Фирташ все пак може да се озове  пред съда в САЩ .

Въпреки че беше премахнат от списъка на забранените в САЩ, Коломойски твърди, че е продължил да присвоява и мами PrivatBank с огромни суми. Някои от неговите схеми се разпространиха на американска земя.

Според Министерството на правосъдието от приблизително 2008 до 2016 г. Коломойски е получил измамни заеми и кредитни линии като част от  масивна схема на обща стойност  най-малко 5,5 милиарда долара , т.е. приблизително равно на 5 процента от брутния вътрешен продукт на Украйна по това време.

Твърди се, че в САЩ  милиони от тези долари  са били изпрани чрез покупки на търговски недвижими имоти от  Охайо  до  Кентъки  и  Тексас . Освен това се твърди, че благодетелят на Зеленски е  закупил  дузина стоманодобивни заводи в малки градове в Америка, оставяйки след себе си фалирали фабрики, неплатени данъци, гниещи сгради и стотици стоманодобивни работници без работа.

Национализирайки PrivatBank през 2016 г.   , Украйна на практика прехвърли бремето на многомилиардната спасителна програма върху плещите на данъкоплатците.

"Слуга на народа"

Коломойски щеше да си отмъсти за случилото се в неговия домейн. Конфронтацията с Порошенко, която се смяташе за унизителна за олигарха, приключи през март 2015 г.

До октомври първият епизод на ново шоу,  Слуга на народа , беше  излъчен по украинския канал  1+1  , в който Зеленски играе главната роля: гимназиален учител по история, който неочаквано става президент на Украйна и се ангажира да се бори с корупцията в правителството . 1+1  е собственост на 1+1 Media Group, един от най-големите украински медийни конгломерати, чийто собственик, според Atlantic Council, не е  никой друг, а самият Коломойски , което му дава „значително политическо влияние в днешна Украйна. Неговите медийни активи бяха използвани за популяризиране на кампанията за президентските избори през 2019 г. на президента Зеленски, чиито хитови предавания преди това бяха излъчени в мрежата на Коломойски.

Самият сериал „  Слугата на народа  “ е продуциран от „Квартал 95“, компанията, основана от Зеленски, чиито партньори бяха замесени в мрежа от офшорки от Pandora Papers. След възкачването на Зеленски  ключови фигури  от Квартал 95 се присъединиха към администрацията на Зеленски.

Иван Хеннадийович Баканов, например,  премина  от ръководител на продуцентското студио до ръководител на Службата за сигурност на Украйна при Зеленски.

Шоуто буквално създаде президентската личност на Зеленски, като на практика му позволи да изгради неофициална кампания срещу действащата администрация  до март 2018 г. , когато политическа партия, кръстена на телевизионния сериал, беше регистрирана в Министерството на правосъдието.

През декември 2018 г. Зеленски  официално обяви  кандидатурата си за президент на  1+1 .

image

Зеленски, в епизод от 2016 г. на украинската телевизионна комедия „Слуга на народа“. (YouTube)

Зеленски, творение на олигарх, води кампания за президент като героя, който изигра в комедиен сериал с партия, кръстена на шоуто за победа през 2019 г.

По време на надпреварата Володимир Ариев, политически съюзник на действащия президент Порошенко, публикува диаграма във Facebook, в която се твърди, че показва как Зеленски и неговите партньори в телевизионното производство са били бенефициенти на съзвездие от офшорни фирми, за които се твърди, че са получили милиони от PrivatBank на Коломойски.

По това време обвиненията бяха отхвърлени като неоснователни, но Pandora Papers разкри, че информацията за няколко компании в мрежата съответства на диаграмата на Ариев,  отбелязва OCCRP .

Малко след като пое юздите, Зеленски и неговата партия „Слуга на народа“ започнаха да уволняват, уж поради неефективност, украински министри с репутация  на антикорупционни реформатори .

Дария Каленюк, ръководител на Центъра за действие срещу корупцията в Украйна, каза пред The  ​​Washington Post  през март 2020 г., че аферата е  изпратила посланието  , че Зеленски „може да уволни човек, който поема риск, за това, че прави правилните неща, и да обвинява този човек за неефективност. ”

Базираният в Киев репортер за реформи Олег Сухов  повтори  това мнение миналата година, като написа, че „Зеленски последователно е защитавал корумпираните служители от съдебно преследване и е убивал антикорупционните реформи“. От друга страна, когато беше изправен пред петиция, призоваваща за уволнението му, Зеленски  отказа да уволни  Олег Татаров, неговият заместник-началник на кабинета, който беше обвинен в подкуп.

Хората, поставени на блока за рязане, също бяха тези, които най-вероятно биха застрашили властта на олигарси като Коломойски, от когото Зеленски може би е научил нещо или две.

На пресконференция през 2020 г. той  отбеляза  , че иска да бъде „запомнен като президента, който построи добри пътища в Украйна“. Една от шепата строителни компании, които са получили значителен дял от държавни средства за изграждане на обществени пътища по време на неговия мандат  , е PBS LLC , която е свързана със Skorzonera LLC, компания, съсобствена на Коломойски,  според корпоративните записи . 

PBS е  обвинен  от украинските следователи в присвояване на милиони държавни средства за пътни работи. В  решение  на съд в Ивано-Франковска област се отбелязва, че заедно с контролираната от Коломойски Skorzonera е свързана като част от мрежа от  свързани бизнес субекти  с припокриващи се адреси и персонал. PBS и Skorzonera дори бяха изпратили своите данъчни декларации от един и същ IP адрес.

Трябва да се отбележи, че бившият министър на митниците Максим Нефьодов беше един от реформаторите, уволнени от Зеленски. Нефьодов е най-известен със създаването  на ProZorro , система, предназначена да се справи с корупцията в сектора на обществените поръчки в Украйна.

След  като уволни  Нефьодов, партията на Зеленски използва мнозинството си, за да  приеме законодателство  , което ще позволи най-скъпият проект за пътно строителство в съвременната украинска история да бъде построен без надзор, с изключение на ProZorro.

Миналия юни  Kyiv Post  съобщи  как Зеленски „е удвоил разходите за ремонт на пътища, бръкнал в джоба на фонда за подпомагане на COVID и изразходвайки пари, които Украйна спечели в международни съдилища“. Интересен източник на пари, като се има предвид, че МВФ  одобри  многомилиарден  пакет помощ  през 2020 г., „за да помогне на Украйна да се справи с предизвикателствата на пандемията от COVID-19 чрез осигуряване на платежен баланс и бюджетна подкрепа“.

Възможно ли е Зеленски да е извадил страница от книгата на Коломойски, като си е позволил волности с международна помощ? Трудно е да се каже със сигурност.

Също така не е ясно защо Държавният департамент реши отново да санкционира Коломойски миналия март, след като той беше изваден от лошия списък въпреки собствените си международни интриги. В  изявление за пресата държавният секретар Антъни Блинкен каза, че причината е „поради участието му в значителна корупция“. Но те го знаеха, когато го включиха и го извадиха от списъка първия път.

Още по-странно, Блинкен конкретно цитира годините от 2014 до 2015 г., когато Коломойски „е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и вярата на украинското общество в демократичните институции на тяхното правителство и обществените процеси, включително използване на политическото му влияние и официалната власт за лични полза.”

Отново, това не е откровение, като се има предвид, че Нуланд изигра роля в изваждането на Коломойски от списъка за първи път през този период, когато Блинкен беше заместник-съветник по националната сигурност при Обама. Блинкен дори не спомена за предполагаемите грабежи на Коломойски в Америка.

Кукла на интригата

През 2019 г., точно след като Зеленски спечели изборите си, Коломойски даде знак, че е готов да излее петрол в размирни води и да сключи мир с Русия.

Гражданската война в Източна Украйна досега е взела повече от 14 000 жертви. Олигархът каза, че това е достатъчно: „Те и без това са по-силни. Трябва да подобрим отношенията си“, каза той за Русия и Украйна  според The  ​​New York Times .

Но той видя и пречка: „Хората искат мир, добър живот, не искат да воюват. А вие (Вашингтон) ни принуждавате да водим война и дори не ни давате пари за това.

Санкционираха ли САЩ патрона на Зеленски, както направиха с Фирташ, за да го тласнат в правилната посока?

В последния случай САЩ заплашиха да арестуват Фирташ за подкуп, за да притиснат Янукович да подпише търговско споразумение с ЕС. Но сделката в действителност беше трик за дестабилизиране на руската икономика.

image

Дмитрий Фирташ се появява по телевизията през 2015 г. (CC BY 3.0, Wikimedia Commons)

Въпреки че беше характеризиран просто като „проруски“, Янукович, както  обясни The Economist , предпочете „да запази статуквото и да се въздържи от присъединяване към двата лагера, като същевременно продължава да дои [ЕС и Русия]“. И така Съединените щати притиснаха приятеля си, за да насърчат Янукович да се наклони в желаната посока.

„Ако Янукович трябваше да бъде убеден да промени решението си, заплахата да постави спонсора му Дмитрий Фирташ зад решетките беше мощен лост за прилагане“, пише Кокбърн. „Четири дни по-късно Янукович сигнализира, че е готов да подпише, след което Вашингтон оттегли искането за оковаване на неговия съюзник милиардер.“

Но Янукович промени курса и прие контрапредложението от Москва, момент, който се превърна в огнище на цветна революция. Пер Кокбърн: „Последваха улични протести в Киев, охотно подкрепени от Нуланд, която впоследствие раздаде бисквитки в знак на благодарност на демонстрантите.“

Янукович избяга от Киев на 22 февруари. Четири дни по-късно Вашингтон поднови усилията си да арестува Фирташ. „Те надлежно го направиха. За кратко в затвора, Фирташ плати еквивалента на 174 милиона долара гаранция и изчака съдът да се произнесе по жалбата му срещу екстрадирането.

Друг добър въпрос е дали нещо подобно се е случило с олигарха на Зеленски; вероятно такава, на която няма да бъде отговорено скоро.

Голямата лъжа

Войната напълно преосмисли Зеленски, като по този начин спаси неговото изпълнено със скандали президентство, белязано от неспазени обещания. Както показа проучване на Киевския международен институт по социология  , само 24 процента от избирателите са го подкрепили в края на януари.

Но сега, благодарение на възприемането от страна на Запада на новата персона на актьора, което често го поставя без укор, Зеленски се превърна в получател на безусловно обожание и огромни суми пари от международна помощ.

„Преди войната САЩ изпращаха 300 милиона долара годишно в Украйна“, каза Марк Канчиан, старши съветник в Центъра за международни и стратегически изследвания, пред   NPR . Сега ние предоставяме 100 милиона долара на ден на това, което доскоро се смяташе за „ най-корумпираната нация в Европа“. “

Към днешна дата само правителството на Съединените щати е на път  да предостави повече от 50 милиарда долара  обща помощ на Украйна. За сравнение, Министерството на вътрешната сигурност  изчисли  , че предложената от Тръмп гранична стена ще струва приблизително 21,6 милиарда долара.

По-специално републиканците прекараха първите две години от мандата на Тръмп, съпротивлявайки се на усилията му да финансира и построи стената, преди  неохотно да се съгласят  да подкрепят само малка част от това, което одобриха за Украйна на мига, като дори предизвикаха патриотизма на своите критици .

Каква е вероятността тези милиарди международна помощ да изчезнат в джобове с добри връзки? 

Никой не задава тези или други важни въпроси. Точно както никой не попита дали е странно, когато Зеленски  заяви  , че Русия ще трябва да „убие всички жители“ в столицата на Украйна, за да я превземе и да стигне до него.

Това изглежда високата цена, която „слугата на народа“ е готов да позволи на украинците да платят; и такъв, който Вашингтон е щастлив да позволи на американците да субсидират.

Педро Гонсалес е старши писател в Chronicles : списание за американска култура и автор на  бюлетина Contra .

Тази статия е от IM—1776 .




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39755055
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031