Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2018 20:42 - Историческо интервю на Ед Съливан с Фидел Кастро, през 1959 г.
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 344 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В края на петдесетте, когато Фидел Кастро изведе революцията си от планините и я насочи към нейната окончателна победа в Хавана, светът само наблюдаваше, защото смяташе, че това е поредното познато народно въстание. "В нашата идея няма комунизъм или марксизъм. Нашата политическа философия е представителната демокрация и социалната справедливост в една добре планирана икономика."- Фидел Кастро. Някой беше казал, че свободата е дело на всеки. Има вестник, който донесох от Куба, с това извънредно интервю с Фидел Кастро. Едва го открих в двореца в Матанзас. Докато взимах интервюто, бях заобиколен от мъже с пушки. Това стана 2 часа през нощта. И аз зададох следните въпроси.
Ед Съливан: Пропагандата на Батиста в нашата страна и по света разказва, че около вас се е събрала група от чудесни млади революционери които искат да направят подобрения. Пропагандата казва, че вашата армия е комунистическа и че вие сте комунист. Видях вашата армия. Те носят пагони. Носят медали около вратовете си. Носят библии. Доколкото знам, Куба е предимно католическа страна. Вие също ли сте католик?
Фидел Кастро: Да. Силно вярващ католик бях като малък. Роден съм в католическа среда. Образованието ми беше такова.
Ед Съливан: Доколкото разбрах вие сте бил прекрасен студент и твърде добър спортист. Питчър в бейзбола ли сте?
Фидел Кастро: Да. Питчър в Бейзбола. Играя баскетбол. Но също така практикувам всякакви видове спорт.
Ед Съливан: А несъмнено упражненията, които сте правили в училище, са ви подготвили за тази роля?
Фидел Кастро: Да. Те ми помагат много сега. Защото се намирам в добро физическо състояние. За живота н планините. За дългите походи. И за цялата война.
Ед Съливан: Ще ви задам два въпроса, Фидел. Колко кубинци смятате, че са били изтезавани и убити от тайната полиция на Батиста?
Фидел Кастро: Не знам, но хиляди. Колко хора бяха измъчвани? Хиляди и хиляди? Така предполагам. 20 хиляди души бяха изтезавани.
Ед Съливан: А избити?
Фидел Кастро: Е, също много хиляди бяха убити от тези садисти. Това беше ужасна диктатура. Даже е невероятно.

Ед Съливан: Сега е точно 2:10 часа заранта тук в Куба. Вие ще станете в 5 часа и ще бъдете тук, за да ви задам още два въпроса.
Фидел Кастро: В девет. Нека да е в 9 часа.
Ед Съливан: Тогава искам да ви запитам това. В Латинска Америка отново и отново има само диктатури. Те съсипват страните. Отмъкват парите - милиони и милиони долари. Измъчват невинни хора. Как смятате да поставите край на това тук, в Куба?
Фидел Кастро: Това е лесно. Няма да допусна никаква диктатура отново да дойде и да управлява страната ни. Можете да бъдете сигурен, че Батиста ще бъде последният диктатор на Куба. Защото сега ще подобрим нашите демократични инстинуции. Та никой да не може да използва сила, за да наруши нашата Конституция и законите ни. Ще поставим началота на продължителен период на конституционно и законово управление. Това е нашият път. Народът на Съеидинените щати ви се възхищават много - на вас и на вишите хора. Защото вие сте, според истинската американска традиция, вие сте Джордж Вашингтон. Който с малка група се е изправил срещу една голяма нация и победил. Как се отнасяте към Съединените щати?
Фидел Кастро: Изпитвам симпатии към народа на Съединените щати. Симпатизирам на народа на САЩ защото той е много трудолюбив народ. Тези хора имат убеждението, че са велика нация. Работят много. Това е нация, принадлежи на целия свят. В САЩ хората не са расисти. Те са отишли там от всичка краища на света. Затова чувствам Съединените щати като страна, която принадлежи на света, на онези, които са преследвани, на тези, които не могат да живеят в родните си страни. Те отиват в Съединените щати, стават част от САЩ. И ги правят голяма няция.
Ед Съливан: Както вие ни харесвате, така ние ви харесваме вас. Вас а Куба. Фидел, за мене беше много голяма чест да се запозная с вас.   



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 917399
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930