Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2020 10:25 - АТАТЮРК Е БИЛ КРИПТО-ЕВРЕИН!
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 433 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 imageimageimageimageimageimageimageimageЗихрон Яков: Исках да задам два въпроса по телефона на Батя Кенан - говорител на израелския президент Езер Вайцман, който, като шеф на еврейската държавана, трябваше следващия ден да посети Турция.
Първия ми въпрос беше, дали мистър Вайцман ще вземе участие в официалната церемония – възпоменание за Кемал Ататюрк.
Г-жа Кенан провери програмата на президента, според която, той и съпругата му щели да положат венец на гроба на Ататюрк, веднага селд пристигането им, утре сутринта, и попита, какъв е другият ми въпрос.

– "Знае ли президент Вайцман, че Ататюрк има еврейски прадеди, и като момче е учил еврейски молитви?"

– "Разбира се, разбира се“, отговори тя, без никаква изненада, сякаш бях попитал дали президента е наясно, че Ататюрк е национален герой на Турция.
Благодарих й, и затворих телефона. Но неколко минути по-късно ми хрумна да се обадя и да питам дали президентът Вайцман има намерение докато е в Турция, да направи някакво изявление за еврейските прадеди на Ататюрк. "Много се радвам, че се обади отново, " каза г-жа Kенан, като сега звучеше малко развълнувана и притеснена. "А от къде всъщност взехте вашата информация?" – Попита тя!
Защо ли ме пита, след като в президентската канцелария тази информация също я има?
– „Понеже я нямаме“, призна тя. Тя само предполагала, че я имат, понеже аз съм звучал толкова реалистично. „След като ти затвори телефона“, каза тя, аз споменах това, което ми каза, и никой тук не знаеше нищо по въпроса. Бихте ли ни изпратили по факса, какво знаете?“


Изпратих й по факса кратката версия, а тук представям по-дългата:
Историите за еврейството на Ататюрк, чиито статуи се намират на централния площад във всеки турски град, са циркулирали още по време на неговия живот, но бяха отричани от него и семейството му, и никога не бяха взимани на сериозно от биографите му. От шест негови биографии, които прегледах тази седмица, в нито една не се и споменаваше такава спекулация. Единственото научно, което можах да намеря, по въпроса, беше в записаното за Ататюрк в израелската Енциклопедия, на иврит, която започва така:

"Мустафа Кемал Ататюрк - (1881-1938) , турски генерал и държавник и основател на модерната турска държава.

"Мустафа Кемал е роден в семейството на дребен митнически чиновник в Солун и е загубил баща си, още когато е бил млад. Не е доказано вярването, разпространено сред евреите, и мюсюлманите в Турция, че семейството му по произход е Дьонме. Като момче, той се възпротивил на желанието на майка му, да му даде традиционното религиозно образование, и на 12 годишна възраст той, по негово желание е изпратен в да учи във военна академия."


Дьонме били тайна секта на Сабатаистите, турски евреи, които взели турски имена и външно се прдставяли за мюсулмани, но тайно вярвали в Сабатаи Цви, флашив месия от 17-ти век, и практикували внимателно охранявани ритуали и молитви, в негово име. Но версията за образованието на Ататюрк, от Енциклопедията, малко противоречи на неговите собствени думи. Ето разказа му, цитиран от неговите биографи:
"Баща ми беше човек с либерални възгледи, по-скоро враждебни към религията, и привърженик на западните идеи. Той би предпочел да ме види в светско училище, което не се основава на Корана, а на съвременната наука.

"В тази битка на съвестта ми, баща ми успя да спечели победа, след малка маневра, като се престори, че се е поддал на желанието на майка ми и уреди да вляза в традиционното ислямско училище на Фатма Молла Кадир...
Шест месеца по късно баща ми ме изтегли от това училище и ме вкара в училището на стария Шемси Ефенди, който ръководеше свободно подготвително училище, по европейските методи.
Майка ми не възрази, понеже нейното желание беше спазено...“

Кой е бащата на Мустафа Кемал, който се проявил тук, в типичния Дьонме стил – външно спазване на мюсулманските традиции, докато вътрешно се подигравал с тях? Майката на Ататюрк, Зубейде, е от планините на запад от Солун, в близост до албанската граница; а за произхода на баща му, Али Риза, малко се знае. Различни автори са го писали – албанец, анатолиец или от Солун, а лорд Кинрос 1964г. нарича Али Риза "Тъмна личност“ и добавя загадъчно за нежеланието на Ататюрк да разкрие повече за миналото на семейството си: "За дете от толкова смесена среда, поради расовата лоялност, е трудно, да се разпитва много за личния му произход."

Изучаване на Иврит
Подозирал ли е Кинрос нещо повече, отколкото признава, никога нямаше да си отговоря, ако не бях попаднал наскоро, сърфирайки в интернет, в страници на иврит, на една забележителна глава от автобиографията на Итамар Бен - Ави, син на Елиезер Бен Йехуда - най-големият организатор на възраждането на говоримия (старо-еврейски език) иврит в края на 19-ти век в Палестина. Бен-Ави, първото дете, бил изучен на иврит, от ранна възраст, а по-късно станал журналист и издател на вестници, на иврит. Той пише в тази книга за посещението си в хотел Kaмениц в Йерусалим, една есенна нощ през 1911 г., където веднъж собвственикът на хотела го запитал:
– „Виждаш ли турския офицер, дето седи там в ъгъла, с бутилката оризова ракия?
– Да.
– Той е един от най-важните офицери в турската армия.
– Как се казва?
– Мустафа Кемал.
– Бих искал да се срещна с него – казах аз, защото още щом го погледнах, се стреснах от пронизващите му зелени очи."

Бен-Ави описва две срещи с Мустафа Кемал, който все още не е бил добавил към името си - Ататюрк "баща на турците". И двата разговора били проведени на френски, и до голяма степен били посветени на османската политиката, и били охлаждани с големи количества оризова ракия. В първия от тях, Кемал доверил:
"Аз съм потомък на Шабатаи Цви, – вярно, не съм вече евреин, но съм пламенен почитател на този ваш пророк. Моето мнение е, че всеки евреин в тази страна ще е добре да се присъединят към неговия лагер.

По време на втората ни среща, която се проведе 10 дни по-късно в същия хотел, Мустафа Кемал в един момент каза:

– Имам вкъщи една Библията на иврит, отпечатана във Венеция. Тя е доста стара, и си спомням как баща ми ме отведе при един учител караит, който ме научи да я чета, и все още мога да си спомня няколко думи от нея, като например...“
Той замълча за момент, очите му търсеха нещо в пространството, и тогава каза:
– Шема Йисраел, Адонай Елохену, Адонай Eхад!
– Това е нашата най-важна молитва, капитане.
– Това е и моята тайна молитва, скъпи господине, отвърна той, и пак напълни чашите."

Въпреки че Итамар Бен - Ави не познал Ататюрк, той не се съмнявал, че за Ататюрк "тайната молитва" е имала съвсем буквално значение. Сред тайните молитви на Дьонме, първата, станала известна на научния свят, когато една тяхна книга стигнала до Националната библиотека в Йерусалим през 1935 г., съдържаща изповеданието на вярата им:

"Шабатаи, и никой друг не е истинският Месия. Чуй, Израилю, Господ, нашият Бог, е един Господ."

Беше несъмнено, че по скоро от тази вяра, а не (директно от Тората) от Библията, Ататюрк помни думите на „Шема“, помнейки я през целия си съзнателния живот, което призна на един млад еврейски журналист, с когото са увлечени в оживен разговор, в Ерусалим, почти десетилетие преди той да поеме контрола над турската армия, след катастрофалното поражение на Турция в Първата световна война, когато победи нахлуващите гърците и основа светската Турска република, в която ислямът е бил забранен (изгонен) - веднъж и за винаги...

Ататюрк е имал основателни причини да прикрива Дьонме произхода си. Не само на Дьонме (които се женели само помежду си и наброявали 15,000, концентрирани основно в Солун, в навечерието на Първата световна война), и мюсулманите, и евреите, гладали презрително, като на еретици. Те са имали репутация на сексуално разпуснати, което едвали е било ласкателно за тяхното потомство...

"Потомък на Светец"

"Веднъж годишно (по време на ежегодния за Дьонме "Овчи празник") по време на вечерята, гасели свещите и се отдавали на оргии и на обичая за размяна на жените.... Ритуалът се практикувал в нощта на традиционния рожден ден на Шабатаи Цви.... Смята се, че на децата, родени от такива „размени“, се гледа, като на светци."

Въпреки че Бен - Ави, писал през 1950-те: „Има основания да се смята, че тази церемония не е била напълно изоставена и продължава и до днес", малко се знае за това, дали някои от "традиционните практики или социални структури“ на Дьонме, все още са оцелели в съвременна Турция...

След изпращането на факса ми до Батя Кенан, се обадих, за да проверя, дали го е получила. Тя потвърди и каза, че ще се погрижи да го предаде на президента, за да го прочетете по време на полета си за Анкара. Съмнително е обаче дали г-н Вайцман ще намекне за това, по време на посещението си. Турското правителство в продължение на години отблъсква мюсюлманските фундаменталистки нападки относно легитимността си, и легитимността на светските реформи на Ататюрк, и има малко основания да приветства новината, че бащата на "баща на турците" е крипто - евреин, който предал анти – мюсюлманските си настроения на сина си. Няма съмнение, че биха предпочели Тайната на Мустафа Кемал да продължи да се поддържа.

Източник:
Source: http://www.bismikaallahuma.org imageГласувай:
7Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 674353
Постинги: 953
Коментари: 346
Гласове: 706
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031