Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2021 01:32 - ДИВИ, ОСВИРИПЕЛИ ОРДИ, ТОВА СА НИ "ОСВОБОДИТЕЛИТЕ"
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 566 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageРазказва д-р Михаил Владимиров Кръстев

„ По време на войната 1941-44-та, разказваше баба, в нашия дом бяха настанени двама немски офицери. Бяха чисти, любезни, приветливи хора. Всяка сутрин взимаха душ. Понаучиха български и питаха децата :”Как е училището?” Даваха им шоколадчета.
Немците се изтеглиха и на тяхно място дойдоха пияните  руски орди. Настаниха 6-7 офицери червеноармейци с ординарците им у дома, нашето семейство сместиха в една стая на първия етаж. Първата вечер седнаха в хола на вечеря и като се напиха извадиха пистолетите и почнаха да стрелят по маслените портрети на стените, защото това били „фашисти”.
На втория или третия ден /12-13 септември/ семейството ни обядваше. В стаята връхлетя един майор червеноармеец и започна да крещи на дядо ти:
-  Къде са ми картофите?
Произшествието е следното: бяха настанени на втория етаж и той изсипал в тоалетната чиния 2-3 кг картофи, дръпнал водата да се измият и те изчезнали. Дивотия! Дядо ти беше на първия етаж и той си помислил, че му ги краде. Дядо ти отиде на пазара, купи 5 кг картофи и му ги даде:
- Ето ти картофите!
Руснаците повръщаха пияни в леглата си, понякога така се напиваха, че се напикаваха и насираха.
На кристалните полилеи в къщата окачваха и деряха овце, задигнати от селата. Първите дни, докато научат кое  какво е ми казваха:
-  Хазяйка, това тука е много удобно за миене, но защо се направили така бързо да спира водата?
А те всички си миели лицата в тоалетната чиния. В Русия имали само нужници из дворовете.  Жените им дойдоха в края на 1945 – та и стояха до 1947г. Взеха от гардеробите на богатите всичко, което им хареса. Разхождаха се из града по пеньоари. Обичайна гледка беше руски офицер да кара мотор, а зад него жена му с развят пеньоар.
През 1947г. след като създаде и закрепи престъпния комунистически режим, Червената армия се изтегли от България. Когато си тръгнаха от нас, руснаците натовариха на камионите радиото, грамофона, грамофонните плочи, порцелановите и кристалните сервизи, чаршафи, одеала, рокли, парфюми. И не само от нас – от всички богати къщи.”

Надежда Любенова(членка на БКП, правеща се сега на антикомунистка) „В съда влизат убитите” стр. 21-22 image



Гласувай:
4



1. krumbelosvet - Лош късмет са имали домакините
15.07.2021 07:34
Нещо ново ли е разликата в БИТА на немци и руси през 40-те години? Особено между немски офицери-аристократи и руски пролетарий. Но в съюз с първите загивахме, а с вторите ни се размина, което в постинга го няма.
Понеже не сме били богати а средни, у нас дошли на обяд няколко войници и офицер. След като пийнали, ЕДИН от войниците се разпсувал на "фашисти". Офицера го стегнал "Ть| хазяина ругаеш?", Пратил някой да доведе комендантски пост и псувача бил арестуван.
След Гражданската война у руския народ е имало гняв срещу "буржоата", т.е. заможните и добре облечените...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 918359
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930